Stellenbosch

Sydafrika har en lång tradition av att producera vin och anses som ett av de klassiska vinländerna utanför Europa. Här har både holländare och engelsmän satt spår i landets historia. I vackra Stellenbosch, som ligger nära Kapstaden, syns den klassiska Cape Dutch-arkitekturen och dessa hus är också vinregionens främsta kännetecken. Stellenbosch ramas in av höga berg och det är också på sluttningarna som de mest kända vinerierna ligger. I Stellenbosch odlas olika typer av druvor, både röda och vita, och det är vanligt med Bordeauxblandningar, Shiraz, Chardonnay och Chenin Blanc.

Bland de allra mest anrika och hyllade vinegendomarna i Stellenbosch hittar vi Rust en Vrede, som drivs av familjen Engelbrecht. Jean Engelbrecht är en av Sydafrikas mest framträdande vinprofiler som inte bara utvecklat Rust en Vrede utan även samarbetar i andra uppmärksammade vinprojekt. The Stellenbosch Reserve handlar till exempel om viner som är uppkallade efter kända personer eller byggnader med anknytning till Stellenbosch. 

 

Rust en Vrede är ett besöksmål som lockar många med sina vackra vyer och en restaurang som nyligen utnämnts till Sydafrikas bästa restaurang på en vinegendom. Restaurangen ligger inne i vinkällaren som är från 1700-talet och serverar franskinspirerad mat till vinerna.

"Jag fick idén till restaurangen i slutet av 90-talet och inspirationen kommer från French Laundry i Napa Valley, Kalifornien. Det jag gillade var hur de presenterade mat och vin tillsammans i en vinproducerande region. Vår restaurang här har varit en stor tillgång både för egendomen och vinerna och jag tror att människor lockas hit som kanske inte annars skulle komma bara för vinet. När de sedan är här får våra viner ändå exponering", säger Jean Engelbrecht i en intervju med Wine Spectator.