Sydafrika

Viner från Sydafrika

Sydafrika har en lång tradition av att producera vin och anses som ett av de mest klassiska vinländerna utanför Europa. Här har både holländare och engelsmän satt spår i landets historia. Sedan pandemin bröt ut har Sydafrikas vinindustri drabbats mycket hårt och på lite längre sikt finns en risk att en hel del producenter och odlar inte klarar sig.

Först stängdes vinproduktionen ner i mars och både försäljning av alkohol på restauranger och i butiker och exporten av vin förbjöds. I juni släppte man på förbudet, bara för återinföra det en dryg månad senare. Nu har regeringen åter fattat beslut att häva förbudet, men det har redan fått konsekvenser för producenterna son sitter med miljontals liter i överskott av vin. 

Läs mer om våra spännande sydafrikanska producenter! Vinerna hittar ni både i Systembolagets fasta sortiment och i beställningssortimentet.

Nyskapande viner från Ian Naudé

Det senaste tillskottet från Sydafrika är Ian Naudé - vars småskaliga viner väcker stort intresse internationellt. Ian kultförklarad och bryr sig inte om några trender. Nyskapande är det som bäst kan beskriva Naudé Wines, där Ian skapar både endruvsviner (single cultivar wines) och olika blends på högklassiga druvor, som han köper, ofta från mycket gamla vinodlingar runt om Kapstaden. I Sydafrika är Ian Naudé den som ligger bakom utvecklingen av vita blends. För dig som vill prova finns Naudé White Blend Chenin Blanc 2009 (ja, ni läste rätt!) som släpptes nyligen. Görs på druvorna Chenin Blanc, Semillion och Sauvignon Blanc.

Finns i Systembolagets beställningssortiment (nr 79543, 249 kr).

Ernie Els - golfstjärna och vinmakare!

För vissa är Ernie Els mest känd som en av världens främsta golfspelare, men han är även mannen som skapar viner under eget namn. När Ernie reste över hela världen växte intresseet för vin fram och han började att samarbete med Jean Engelbrecht från Rust en Vrede. Resultatet har blivit en serie viner under det egna namnet - både blends och endruvsviner som går att köpa via Systembolagets beställningssortiment. Vinerna med namnet Big Easy (Ernies smeknamn i golfvärlden som kommer av den eleganta golfsvingen) är prisvärda blends - en vit och en röd. Utöver det skapar Ernie även en rad andra röda viner under sitt namn på franska druvor som Cabernet Sauvignon och Syrah. 

Men som om detta inte är nog, Ernie Els driver även Els for Autism, en stiftelse för barn med Autism något som kom till efter att Ernies egen son hade fått diagnosen. 

Klassiska rödvinsproducenten Rust en Vrede

Rust en Vrede är en klassisk vinproducent i Stellenbosch som grundades 1694. Vinegendomen är dessutom ett besöksmål som lockar många med sina vackra vyer. 2019 utnämndes restaurangen, som ligger inne i en vinkällare från 1700-talet, till Sydafrikas bästa restaurang på en vinegendom. Enligt vinmakare Jean Engelbrecht är förebilden The French Laundry i Napa Valley, Kalifornien. 

På Rust en Vrede ligger fokus på röda viner på klassiska franska druvor, som Cabernet Sauvignon, Syrah och Merlot. Här görs både blends och endruvsviner på druvor från egendomens vingårdar. I Systembolagets fasta sortiment hittar du klassiska Rust en Vrede Estate, en Cab-dominerad blend (nr 12456, 298 kr) som verkligen tar för sig i både kraft och struktur, men samtidigt är elegant.

The Stellenbosch Reserve

The Stellenbosch Reserve är ett annat projekt som Jean Engelbrecht (Rust en Vrede) har varit med och utvecklat. Här är alla viner uppkallade efter kända personer eller byggnader som har anknytning till Stellenbosch, Sydafrikas mest kända vindistrikt men också namnet på staden som grundades 1679. Stellenbosch är centrum för både vinnäring, kulinariska upplevelser och kultur.

Jean Engelbrecht och hans vinmakarteam har bland annat skapat Stellenbosch Reserve Vanderstel, en hyllning till stadens rika kulturarv och dess grundare, guvernör Simon van der Stel. Vinet påminner om en fransk bordeaux i stilen, men med en betydligt mer modest prislapp. Finns i Systembolagets fasta sortiment (nr 4638, 139 kr) - ett riktigt rött husvin som passar till alltifrån svensk husmanskort till grillat kött och rätter med vilt.