Sydafrika

Viner från Sydafrika - här möts tradition och nyskapande!

Sydafrika har en lång tradition av att producera vin och anses som ett av de mest klassiska vinländerna utanför Europa. Här har både holländare och engelsmän satt spår i landets historia. Sedan pandemin bröt ut har Sydafrikas vinindustri drabbats mycket hårt och på lite längre sikt finns en risk att en hel del producenter och odlar inte klarar sig.

Först stängdes vinproduktionen ner i mars och både försäljning av alkohol på restauranger och i butiker och exporten av vin förbjöds. I juni släppte man på förbudet, bara för återinföra det en dryg månad senare. Nu har regeringen åter fattat beslut att häva förbudet, men det har redan fått konsekvenser för producenterna son sitter med miljontals liter i överskott av vin. 

Läs mer om våra spännande sydafrikanska producenter! Vinerna hittar ni både i Systembolagets fasta sortiment och i beställningssortimentet.

Blackwater Wine skapar viner med Europa som förgrund

Bakom Blackwater Wine hittar vi Francois Haasbroek, mannen vars framtid i den Sydafrikanska vinindustrin är strålande ljus. Med en examen i Oenologi från Stellenbosch Universitet reste Francois Haasbroek och arbetade bland annat hos Dry Creek Vineyard i Sonoma, Kalifornien och på Jackson Estate i Marlborough, Nya Zeeland. Därefter blev det flera resor till Europa, vars viner fortfarande utgör grundkällan till hans egen vininspiration.

Väl hemma igen, erbjöds han vid 25 års ålder posten som vinmakare på Waterford Wine Estate i Stellenbosch. Efter nio år var Francois redo att dra igång eget och från 2012 har han haft fullt fokus på Blackwater Wine, som sourcar druvor från de bästa vingårdarna i Stellenbosch. Francois arbetar med så lite intervention som möjligt för att skapa viner som verkligen visar upp ursprunget på allra bästa sätt.

Klassiska rödvinsproducenten Rust en Vrede

Rust en Vrede är en klassisk vinproducent i Stellenbosch som grundades 1694. Vinegendomen är dessutom ett besöksmål som lockar många med sina vackra vyer. 2019 utnämndes restaurangen, som ligger inne i en vinkällare från 1700-talet, till Sydafrikas bästa restaurang på en vinegendom. Enligt vinmakare Jean Engelbrecht är förebilden The French Laundry i Napa Valley, Kalifornien. 

På Rust en Vrede ligger fokus på röda viner på klassiska franska druvor, som Cabernet Sauvignon, Syrah och Merlot. Här görs både blends och endruvsviner på druvor från egendomens vingårdar. I Systembolagets fasta sortiment hittar du klassiska Rust en Vrede Estate, en Cab-dominerad blend (nr 12456) som verkligen tar för sig i både kraft och struktur, men samtidigt är elegant.

Trizanne Barnard söker efter kontraster

Trizanne Barnard är kvinnan bakom Trizanne Signature Wines, som grundades 2008 med fokus på två spännande och vitt skilda vinregioner i Sydafrika - Elim och Swartland. Där Swartland är torrt och varmt med medelhavsklimat är Elim svalt med atlantiska influenser. Swartland är idealiskt för syrah och grenache medan sauvignon blanc och semillon stortrivs i Elim. Grunden i Trizanne Barnards vinmakarfilosofi är sökandet efter det unika, efter nya perspektiv och kontraster.

Själv har Trizanne Barnard en spännande vinbakgrund, med en examina i Vitikultur och Oenologi från universitetet i Stellenbosch och arbete hos vinmakare i Australien, Frankrike och Portugal. Väl hemma i Sydafrika igen började hon att arbeta hos Klein Constantia. 2004 erbjöds Trizanne Barnard att dra igång Anwilka Wines och det gav henne sedan självförtroendet att dra igång sitt eget.

The Stellenbosch Reserve en hyllning till staden

The Stellenbosch Reserve är ett annat projekt som Jean Engelbrecht (Rust en Vrede) har varit med och utvecklat. Här är alla viner uppkallade efter kända personer eller byggnader som har anknytning till Stellenbosch, Sydafrikas mest kända vindistrikt men också namnet på staden som grundades 1679. Stellenbosch är centrum för både vinnäring, kulinariska upplevelser och kultur.

Jean Engelbrecht och hans vinmakarteam har bland annat skapat Stellenbosch Reserve Vanderstel, en hyllning till stadens rika kulturarv och dess grundare, guvernör Simon van der Stel. Vinet påminner om en fransk bordeaux i stilen, men med en betydligt mer modest prislapp. Finns i Systembolagets fasta sortiment (nr 4638) - ett riktigt rött husvin som passar till alltifrån svensk husmanskort till grillat kött och rätter med vilt. 

"De bästa vinet gör vi tillsammans"

SAAM Mountain Vineyards är namnet på det kollektiv av vinbönder som arbetat med etisk odling sedan 1941. Vinerna görs på Perdeberg Cellars i distriktet Paarl, norr om Stellenbosch och odlarna är spridda från Paarl till Durbanville. Vinerna är certifierade enligt Fairtrade och det finns även ett starkt framåtriktat arbete gällande att bevara den biologiska mångfalden och värna om inhemsk flora och fauna.

SAAM, som på Afrikaans betyder just tillsammans, vill sprida framtidstro och dela övertygelsen om att summan alltid är större än de enskilda delarna;"Det allra bästa vinet gör vi tillsammans".

På Systembolaget finns både SAAM Pinotage och SAAM Chenin Blanc & Cinsault Rosé.

Ernie Els - golfstjärna och vinmakare!

För vissa är Ernie Els mest känd som en av världens främsta golfspelare, men han är även mannen som skapar viner under eget namn. När Ernie reste över hela världen växte intresseet för vin fram och han började att samarbete med Jean Engelbrecht från Rust en Vrede. Resultatet har blivit en serie viner under det egna namnet - både blends och endruvsviner som går att köpa via Systembolagets beställningssortiment. Vinerna med namnet Big Easy (Ernies smeknamn i golfvärlden som kommer av den eleganta golfsvingen) är prisvärda blends - en vit och en röd. Utöver det skapar Ernie även en rad andra röda viner under sitt namn på franska druvor som Cabernet Sauvignon och Syrah. 

Men som om detta inte är nog, Ernie Els driver även Els for Autism, en stiftelse för barn med Autism något som kom till efter att Ernies egen son hade fått diagnosen. 

Nyskapande viner från Ian Naudé

Det senaste tillskottet från Sydafrika är Ian Naudé - vars småskaliga viner väcker stort intresse internationellt. Ian kultförklarad och bryr sig inte om några trender. Nyskapande är det som bäst kan beskriva Naudé Wines, där Ian skapar både endruvsviner (single cultivar wines) och olika blends på högklassiga druvor, som han köper, ofta från mycket gamla vinodlingar runt om Kapstaden. I Sydafrika är Ian Naudé den som ligger bakom utvecklingen av vita blends. För dig som vill prova finns Naudé White Blend Chenin Blanc, en uppmärksammad vit blend druvorna Chenin Blanc, Semillion och Sauvignon Blanc.

Finns i Systembolagets beställningssortiment (nr 79543).