SAAM Mountain Vineyards

SAAM Mountain Vineyards 

SAAM betyder tillsammans på ett av Sydafrikas officiella språk, afrikaans. Det var ett självklart namnval när fyrtio sydafrikanska vinodlare slog sig samman 1941 för att driva vinodling under etiska former.

SAAM gör både rött, vitt och rosévin, dels som endruvsviner, dels i olika blandningar. Särskilt satsar man på rött vin av nationaldruvan Pinotage och vitt av Sydafrikas mest planterade druva och stolthet Chenin Blanc. SAAM:s viner görs på Perdeberg Cellars i distriktet Paarl, norr om Stellenbosch. Odlarna i kollektivet är spridda från Paarl till Durbanville vilket ger vinmakaren ett mycket brett och varierat utbud av druvor att arbeta med. Tillsammans förfogar SAAM över flera tusen hektar vinmarker som sköts med stor omsorg. Man vattnar inte odlingarna utan satsar på rankor som klarar det torra klimatet.

Fairtrade-certifierade, veganvänliga och miljövänliga

SAAM värnar om den inhemska floran och faunan och deltar i ett nationellt program för biologisk mångfald. Men omsorgen omfattar också de anställda och och SAAM var pionjärer när det gäller det etiska ansvaret som har genomsyrat hela samarbetsprojektet från starten för åttio år sedan, bland annat genom medlemskap i WIETA (Wine Industry Ethical Trade Association) och BSCI (Business Social Compliance Initiative) vilket gav arbetarna bättre förhållanden när det gällde löner, hälsovård och hindrade barnarbete.

I dag är verksamheten certifierad enligt Fairtrade, världens ledande etiska märkning, som garanterar rättvisa villkor för arbetarna och ser till att pengar går till allt från skolor och sjukhus till vattenvård och minskning av kemiska bekämpningsmedel.

SAAM vill sprida framtidstro och dela övertygelsen om att summan alltid är större än de enskilda delarna;"Det allra bästa vinet gör vi tillsammans".

Roséviner

Sydafrika

Röda viner

Sydafrika

  • #SAAM
  • #Fairtrade
  • #vegan
  • #hållbarhet
  • #sydafrika
  • #mountain