Fincas Patagonicas

Zolo

Fincas Patagonicas i Mendoza

Fincas Patagonicas är en av Argentinas mest framstående vinproducenter. Med sin bas i Mendoza har man som ambition att skapa viner i världsklass där kombinationen av många soltimmar, svalkande vindar från Anderna och komplexa jordarter ger unika möjligheter för vinodling. Den sammanlagda vinarealen är över 1000 hektar och odlingarna varierar i höjd från 30 till 1 400 meter över havet. Till sitt förfogande har man tre toppmoderna vinerier med all tänkbar teknisk utrustning.

Tapiz ligger i San Pablo i Uco-dalen och har sina vingårdar på hög höjd. Zolo, i Mendozas första vinregion Luján de Cuyo, är den största och mest berömda enheten med ståltankar som rymmer dryga 2 miljoner liter och franska ekfat för lagring av 320 000 liter vin. Senaste nytillskottet är vineriet i Wapisa söderut vid Atlantkusten i Patagonien.

Ägarinnan är svenskättling

Fincas Patagonicas ägs av svenskättade Patricia Ortiz. Chefsvinmakare är Fabián Valenzuela som har 30 års erfarenhet av vinmakning och sedan några år tillbaka har Fincas Patagonicas slutit ett exklusivt samarbete med konsulten Jean Claude Berrouet, tidigare vinmakare på Château Petrus under 44 år. Teamet har stadigt lyft kvaliteten och nått stora framgångar. 2017 fanns man bland annat med på Wine Spectators lista över världens 100 förnämsta vinerier. Och ett av vinerna från Zolo platsade för några år sedan på samma tidnings lista över världens 100 bästa viner.

Fincas Patagonicas gör vin på många olika druvor, men har nått störst framgångar med de röda vinerna av Argentinas nationaldruva Malbec. Bland de som väckt mest uppmärksamhet internationellt finns Bodega Tapiz "Black Tears" och Zolo "Black". Namnet Zolo är en blinkning till Patricia Ortiz make, som ofta får vänta ensam hemma i Buenos Aires medan hon arbetar med vinerna i Mendoza.