Castell d'Or

För hundra år sedan startade en grupp katalanska vinbönder ett litet kooperativ under namnet Cellers d´Arboc, uppkallat efter hembyn Arboc där de byggde sin – enligt tidens mått - moderna vinanläggning. Castell d'Or är i dag namnet på producenten som äger kooperativet. 

Arboc ligger i regionen Penedès, centrum för produktionen av Spaniens berömda mousserande vin cava, som framställs med en andra jäsning på flaska, precis som den franska förebilden Champagne. I det ursprungliga vineriet gjorde man huvudsakligen vin på de lokala druvorna Macabeo, Xarel-lo och Parellada som är den klassiska topptrion för cava, men man producerade också stilla viner på andra druvor. De driftiga vinbönderna i Arboc var bland de allra första att utveckla tekniken med att jäsa druvmusten under kyla för att lyfta fram den fina fruktigheten i druvorna. Idag är metoden med temperaturkontrollerad jäsning en självklarhet, men då var det närmast en sensation.

Den enkla vinanläggningen blev till sist för trång för det ständigt växande kooperativet. Idag omfattar det 400 medlemmar som tillsammans förfogar över närmare tusen hektar mark. Den nya anläggningen byggdes i hamnstaden Tarragona, söder om Barcelona.

Satsningen på ett nytt vineri ändrade också inriktningen på kooperativets arbete. Tidigare hade man levererat bulkvin främst till andra cava-producenter, nu började man istället att förfina produktionen av egna viner och har kommit att spela en ledande roll i utvecklingen av kvalitetsviner i appellationerna Cava och Penedès.