Domaine Dujac

Domaine Dujac – en förebild i Bourgogne

Efter ett antal år som chef för familjens kexföretag bytte vinintresserade Jacques Seysses bana. Han köpte och döpte om egendomen Graillet i Morey-Saint-Denis. 1967 omfattade den dryga 4 hektar. Redan den andra skörden blev en succé och i mitten av 1970-talet hade Jaques Seysses viner gjort honom till en internationell ikon. 

Vinintresset väcktes tidigt hos Jacques, bland annat av en flaska La Tâche 1938 som hans pappa beställde i mitten av 50-talet på den legendariska Parisrestaurangen La Tour d´Argent och som blev oförglömlig för den 17-årige Jaques. Jacques blev snabbt i sin nya roll som vinodlare en hyllad förebild och var före sin tid när han steg för steg omvandlade odlingarna till mer naturnära bruk och maximerade varje odlingslotts unika terroir.

Domaine Dujac växte stadigt och förfogar nu över drygt 15 hektar ypperlig vinmark och hör till de mest uppmärksammade egendomarna i Bourgogne. Idag är alla vingårdar ekologiska och några dessutom biodynamiskt skötta. Omsorgen stannar inte vid själva jorden, hela ekosystemet är unikt och stor omsorg läggs ner på att hålla det friskt och livaktigt med hjälp av täckodling och kompost.

Sonen Jeremy, med vinmakarutbildade hustrun Diana från Kalifornien och brodern Paul styr numera Domaine Dujac tillsammans. De har inte bara behållit utan stadigt förbättrat egendomens förnämliga rykte, som främst vilar på de röda vinerna från Côte de Nuits med sju Grand Cru i spetsen. Här finns viner från tre av Morey-Saint-Denis Grand Cru:er - Bonnes Mares, Clos de la Roche och Clos Saint Denis samt Echezaux, Chambertin, Charmes Chambertin och Romanée-Saint-Vivant. På den röda sidan finns också två villageviner och fem Premier Cru. De vita vinerna är fem till antalet, varav tre Premier Cru, ett från Morey-Saint-Denis och två från Puligny-Montrachet.

Med generationsskiftet har pappa Jacques metod att alltid jäsa druvklasarna helt utan avstjälkning justerats något beroende på årgång, och användandet av helt nya ekfat har modifierats. Alla viner buteljeras utan filtrering eller klarning. Domaine Dujac kännetecknas av finess, komplexitet och charm. Här finns ingen överextraktion eller överdriven alkohol. Det är helt enkelt Bourgogne i världsklass, enligt samstämmiga kritiker.