Domaine Dujac

Domaine Dujac en förebild i Bourgogne

1967 köpte Jacques Seysses egendomen Graillet i Morey-Saint-Denis, Bourgogne och döpte om den. Redan den andra skörden blev en succé och i mitten av 1970-talet var Jaques Seysses en internationell ikon. Domaine Dujacs världsrykte kommer främst av de röda vinerna från Côte de Nuits, med sju Grand Cru i spetsen och ett världsrykte om att producera viner med finess, komplexitet och charm. Omsorgen om jorden och ekosystemet är viktig för Domaine Dujac, där sönerna Paul och Jeremy med fru Diana, nu tagit över efter Jacques Seysses.

"Första gången jag besökte Domaine Dujac var 1986. Jag blev starstruck. Jacques Seysses, denna vidsynta man, förstod att respektera sina grannar och utvecklas med öppet sinne. Det är otroligt roligt att nu träffa nästa generation som arbetar med kvalitet och samtidigt respekterar naturen genom att arbeta både ekologiskt och biodynamiskt, säger Ann Burgaz, vd och grundare av The Wineagency.

Sonen Jeremy, med vinmakarutbildade hustrun Diana från Kalifornien och brodern Alec styr numera Domaine Dujac tillsammans. De har inte bara behållit utan stadigt förbättrat egendomens förnämliga rykte, som främst vilar på de röda vinerna från Côte de Nuits med sju Grand Cru i spetsen. Här finns viner från tre av Morey-Saint-Denis Grand Cru:er - Bonnes Mares, Clos de la Roche och Clos Saint Denis samt Echezaux, Chambertin, Charmes Chambertin och Romanée-Saint-Vivant. På den röda sidan finns också två villageviner och fem Premier Cru. De vita vinerna är fem till antalet, varav tre Premier Cru, ett från Morey-Saint-Denis och två från Puligny-Montrachet.

Med generationsskiftet har pappa Jacques metod att alltid jäsa druvklasarna helt utan avstjälkning justerats något beroende på årgång, och användandet av helt nya ekfat har modifierats. Alla viner buteljeras utan filtrering eller klarning. Domaine Dujac kännetecknas av finess, komplexitet och charm. Här finns ingen överextraktion eller överdriven alkohol. Det är helt enkelt Bourgogne i världsklass, enligt samstämmiga kritiker.

Vinintresset väcktes tidigt hos Jacques, bland annat av en flaska La Tâche 1938 som hans pappa beställde i mitten av 50-talet på den legendariska Parisrestaurangen La Tour d´Argent och som blev oförglömlig för den 17-årige Jaques. Jacques blev snabbt i sin nya roll som vinodlare en hyllad förebild och var före sin tid när han steg för steg omvandlade odlingarna till mer naturnära bruk och maximerade varje odlingslotts unika terroir.

Domaine Dujac växte stadigt och förfogar nu över drygt 15 hektar ypperlig vinmark och hör till de mest uppmärksammade egendomarna i Bourgogne. Idag är alla vingårdar ekologiska och några dessutom biodynamiskt skötta. Omsorgen stannar inte vid själva jorden, hela ekosystemet är unikt och stor omsorg läggs ner på att hålla det friskt och livaktigt med hjälp av täckodling och kompost.