Grace Wine
Det var en smärre sensation när Grace Koshu hade premiär på Systembolaget för några år sedan som första japanska vin i Sverige någonsin. Vin från Japan, det finns väl inte? Vi européer har hört talas om nationaldrycken sake och möjligen japansk whisky, men vin...
Men det går faktiskt alldeles utmärkt att odla vindruvor i Japan. Druvan Koshu har funnits i landet i nästan tusen år, men då som bordsdruva. 1923 grundades företaget Grace Wine men det var fjärde generationen i grundarfamiljen, Shigekazu Misawa, som gjorde de första försöken att skapa ett torrt kvalitetsvin av druvan genom att tillämpa nya metoder i vingården för att få fram mer koncentrerad frukt.
Grace ligger två timmars resa söderut från Tokyo i alpliknande omgivningar. Idag är det Shigekazus unga dotter Ayana som är vinmakare och som fortsatt att utveckla vinerna från Grace bland annat genom att jäsa och lagra på ståltank och låta vinet vila på jästfällningen. Hennes insatser har gjort vin på druvan Koshu till en internationell framgång som vunnit fina priser och fått mycket beröm av internationella vingurus.
Ayana har gedigen utbildning som vinmakare och har arbetat på vingårdar världen över, bl a i Sydafrika, Australien, Nya Zeeland, Argentina och Bourgogne. Hon har samma milda och försynta framtoning som de viner hon skapar. Och har blivit en framgångsrik ambassadör för japanska viner.
Koshu är en lätt rosaskimrande druva som ger ett mycket elegant och finstämt torrt vin. Inte alldeles lätt att beskriva, någon kritiker tycker det påminner om ett torrt vin från Mosel, andra tycker det har drag av Muscadet från Loiredalen. Ayana själv jämför det gärna med australiensisk Semillon från Hunter Valley.
På Grace gör man också viner av internationella druvor som Chardonnay, Cabernet Sauvignon och Merlot, men det är vinerna av Koshu som rönt störst uppmärksamhet. Kanske för att de delikata nyanserna gör dem till en perfekt matchning till japansk mat. Ayana tipsar också om att de fungerar utmärkt till rätter från det kantonesiska köket.