Jean-Luc Colombo

Jean-Luc Colombo

Leder utvecklingen i Cornas

Apotekare, livsnjutare, revolutionär eller vingeni? Allt passar utmärkt in på Jean-Luc Colombo. Släkten vimlade av duktiga kockar och Jean-Luc drömde om att skapa viner som passade till de goda rätterna som han älskade.

När han var färdig med sin farmakologutbildning öppnade han ett laboratorium och fann snabbt stora likheter med vinmakandet. Han sadlade om, utbildade sig till oenolog och flyttade till Cornas som konsulterande vinmakare. Cornas var ett hörn av Rhônedalen där tiden stått stilla, och Jean-Luc Colombo drog in som en frisk fläkt och gjorde revolution med sina nya – och omstridda – idéer. I dag är de accepterade av alla och han har haft stort inflytande på vinerna i hela Rhônedalen.

De första egna odlingarna köpte han 1986 och sedan dess har hans stjärna bara stigit allt högre på vinhimlen. Idag är han den ledande odlaren i Cornas med stora internationella framgångar. Han är också den störste odlaren i Cornas, en av Rhônedalens minsta appellationer.

Alla odlingar sköts ekologiskt och de egna vingårdarna är dessutom biodynamiska. Jean-Luc Colombo använder hästar i stället för traktorer i sina vinmarker, som ligger i de branta sluttningarna på floden Rhônes högra sida. Colombo gör både vita viner och rosé, men de är deras röda Syrahviner som vunnit världsrykte, främst Les Ruchets och Terres Brûlées.

Verksamheten har vuxit för familjen Colombo där hustrun Anne och dottern Laure också är verksamma och man producerar vin från fler distrikt i Rhônedalen, bland annat i St Péray och Châteauneuf du Pape men även i vackra La Côte Bleue vid Marseille i södra Frankrike.

Idag är det dottern Laure som är vinmakare, medan Jean-Luc fortsätter att vara en outtröttlig ambassadör för vinerna från Rhônedalen i allmänhet och Cornas i synnerhet.

vinscolombo.fr

Vita torra viner

Frankrike

Röda viner

Frankrike

  • Jean
  • Luc
  • Colombo