Weingut Veyder-Malberg
Peter Veyder-Malberg är mannen bakom Weingut Veyder-Malberg i österrikiska Wachau. Innan han började att tog steget in i vinbranschen arbetade han i många år med formgivning och marknadsföring.
När vinbranschen lockade utbildade han sig vid Napa Valley College for winemaking följt av ytterligare vinutbildning i Schweiz. Under några år arbetade han med skörden hos flera vinproducenter runt om i världen, bland annat Keller i Tyskland och Fattoria di Montemaggio i Toscana. Därefter tog han äver ansvaret på Schlossweingut Grof Waldegg i Österrike, en egendom som han konverterade till biodynamisk 2006.
Sedan 2008 är Peter Veyder-Malberg sin egen under Weingut Veyder-Malberg som äger några hektar terasserade vingårdar med gamla stockar runt om i Wachau. Eftersom vingårdarna är så svårtillgängliga använder Peter Veyder-Malberg ofta hästar i sitt arbete.
Peter Veyder-Malberg skapar ursprungstypiska viner med maximalt uttryck för dess terroir. All odling är ekologisk och innehåller även en del biodynamiska metoder. Vinerna pressas direkt och jäses sedan utan tillsättning av jäst, enzymer eller svavel. Vinerna klaras inte, men de flesta filtreras lätt och får en minimal tillsats av svavel.
Vinfilosofin är att låta den fysiologiska mognaden tillsammans med PH-värdet styra datumet för skörd. Allt för att få så eleganta och strama viner som möjligt. En annan sak som Peter Veyder-Malberg gör är att skörda så tidigt som möjligt under säsongen.
Peter Veyder-Malberg odlar i dag både riesling och grüner veltliner och vi kan erbjuda fyra olika viner från denna fantastiska vinmakare.