Bassermann-Jordan

Bassermann-Jordan

Generationer av nyskapare

När Peter Jordan 1718 började odla vin i Deidesheim i Pfalz kunde han inte ana att han grundade en dynasti som 300 år senare skulle jubilera som en av Tysklands mest namnkunniga vinproducenter, hyllade världen över.

Vägen dit visar på generationer av nyskapare som steg för steg la grunden till det nuvarande världsryktet för Basserman-jordan. Den som stod för de första och mest omvälvande nymodigheterna var Peter Jordans son Andreas som började med att separera de olika druvsorterna åt vid vinifieringen. Han drog upp stockar från mindre lyckade sorter och satsade på Riesling och Traminer. Han byggde murar som skyddade vingårdarna och han var den förste som satte ut namnet på de enskilda vingårdarna och kunde därmed ta bättre betalt än sina grannar.

Andreas Jordan köpte på sig mer vinmark och han blev legendarisk med en av de bästa årgångarna i släktens 300-åriga historia, 1811. Några flaskor finns fortfarande kvar i familjens källarvalv och är i utmärkt kondition!

En sentida kvinnlig ättling, Andrea Jordan gifte sig i slutet av 1800-talet med Emil Basserman vilket ledde till namnet Basserman-Jordan, eller Weingut Geheimerrat Dr von Basserman-Jordan, som det fullständiga namnet lyder.

Idag förfogar Basserman-Jordan över 49 hektar ekologiska vinodlingar med fler än 20 enskilda vingårdslägen, inklusive de toppklassade Hohenmorgen, Kirchenstück och Jesuitengarten. De flesta vinerna är vita och mer än 85% av arealen är planterad med Riesling. Resten fördelas mellan en handfull andra vitvinsdruvor, och en mindre mängd druvor för rött vin, främst Spätburgunder, Merlot och Cabernet Sauvignon.

Den tyska vinlagen har alltid varit en smula komplicerad, ännu mer så blev den då nya bestämmelser infördes i början av 2000-talet. Förutom de gamla beteckningarna kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese (TBA) och Eiswein till kom ett antal nya.

Som medlem i odlarorganisationen VDP använder också Basserman-Jordan ett antal icke lagbundna beteckningar för sina viner som sträcker sig från helt torra till mycket söta som TBA. Bland dem finns hela skalan från enklare viner från egendomen (Gutswein), via byviner (Ortswein), viner från enstaka vingårdar (Erste Lage) till Grand Cruviner (Grosses Gewächs).

Basserman-Jordan har haft stort inflytande när det gäller utvecklingen av viner i Pfalz, dels genom att påverka vinlagstiftning och regelverk kring vinnäringen, dels genom att vara ledande i olika forskningsprojekt kring vin. Familjen är också mycket kulturellt intresserad och är stora konstmecenater.

Vita torra viner

Tyskland

Roséviner

Tyskland

Röda viner

Tyskland