Bassermann-Jordan

Bassermann-Jordan

Bassermann-Jordan nyskapare i Pfalz

Anrika Bassermann-Jordan i Pfalz har lett utvecklingen i sin del av vinvärlden ända sedan starten 1718 och har ständigt legat i framkant när det gällt att förnya allt från odling till regelverk. Kombinationen av fin tradition och djärvt nytänkande har givit Bassermann-Jordan en välförtjänt plats bland världens allra främsta producenter.

Peter Jordan grundade den dynasti som under mer än 300 år skapade världsryktet. Han och hans ättlingar införde nymodigheter som att separera de olika druvsorterna vid vinifieringen, sortera ut sämre sorter och satsa på bland annat riesling. De byggde också murar runt vingårdarna för att skydda dem, förvärvade mer mark och och att lyfte fram de enskilda vingårdsnamnen.

I dag äger Bassermann-Jordan 49 hektar ekologiskt skötta vingårdar med vingårdsspecifika lägen där en tredjedel är toppklassade som Hohenmorgen, Kirchenstück, Jesuitengarten och Ungeheuer. Merparten av odlingarna består av Riesling, men man satsar även på andra tyska och internationella druvklassiker. Fokus ligger på utjästa viner med hög fruktsyra och tydlig druvarom, men man visar också mästerskap med ädelsöta rariteter.

Bassermann-Jordan var en av grundarna bakom odlarorganisationen VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter) som var en protest mot dåliga massviner. Idag har den närmare 200 medlemmar och har inneburit ett kraftigt kvalitetslyft med bl a miljövänlig odling och minskat skördeuttag. Man har också skapat nya klassificeringar som Gutswein (enklare viner från egendomen), Ortswein (viner från en specifik by), Erste Lage (vingårdsviner) och Grosses Gewächs (Grand Cru).

Bassermann-Jordan håller till i historiska byggnader mitt i den vackra lilla staden Deidesheim, som är centrum för vinnäringen i Pfalz. Trots traditionerna innehåller vinkällaren allt en modern vinmakare kan önska sig. Här finns också ett fint museum och en samling av äldre vinrariteter som slumrar i vinkällaren. Sägenomspunnet är det vin som grundarens son Andreas Jordan skapade det lysande året 1811. Några flaskor finns fortfarande kvar och är fortfarande i utmärkt kondition!

I Sverige finns finns en dryg handfull viner från Bassermann-Jordan att beställa via Systembolagets sortiment. Här hittar du rieslingviner, en gelber muskateller, ett spännande orange vin på druvan pinot gris samt en blanc de noir och ett rosévin som båda görs på druvorna pinot noir, cabernet sauvignon och merlot.

  • bassermann-jordan
  • pfalz
  • riesling
  • ekologiskt