Real Agrado

Real Agrado - rötter, terroir och passion i Rioja!

Real Agrado förfogar sedan mitten av 1970-talet över närmare 100 hektar vinmark, fördelade på fem olika vingårdar i den södra delen av appellationen Rioja. Förr kallades den Rioja Baja, men idag går det under namnet Rioja Oriental. Här präglar Medelhavet klimatet och Garnacha är paraddruvan, ibland ensam, ibland i sällskap med Tempranillo och i någon mån med Graciano och Mazuelo.

Namnet Real Agrado speglar producentens filosofi. Real står för det realistiska i form av långsiktigt hållbar odling och det faktum att man uteslutande arbetar med egenodlade druvor – något som fortfarande är ovanligt i Rioja. Agrado betyder fritt översatt "den lycka man känner när man gör något man älskar", det vill säga odlar vin. Real Agrados motto beskriver också inriktningen: Rötter, terroir, passion!

Viner från nyskapande kategori i Rioja

Real Agrado producerar röd och vit Rioja i alla kvalitetsklasser, men mest berömda är man för sin serie "Raíces", rötter. Ett vitt (Las Planas) och tre röda viner (La Lobera, Rodiles och Canterabuey) som tillhör den i Rioja nyskapade kategorin "Viña Singulares", vingårdsviner. Endast ett fåtal vingårdsbetecknade viner finns ännu på marknaden och först av dem alla var Real Agrados Canterabuey, ett rikt och komplext vin av 100 procent buskväxande Garnacha.

Kraven på den nya kategorin är att det ska vara viner från unika vingårdar som skiljer ut sig från de i omgivningen. Stockarna måste vara minst 35 år gamla, odlingen långsiktigt hållbar, skörden ska vara manuell och skördeuttaget får inte överstiga 5 ton druvor per hektar.

Fyra exklusiva vingårdsviner

Alla Real Agrados fyra exklusiva vingårdsviner uppfyller kraven med råge och görs i mycket små upplagor från några hundratals buteljer och uppåt. Las Planas är ett vitt vin av druvan Viura. La Lobera är en blend av Tempranillo, Graciano, Mazuelo och Garnacha. Rodiles är ett druvrent vin av den fina men svårodlade och alltmer sällsynta druvan Graciano.

En stor framgång har Real Agrado haft med sitt spännande röda vin VA! Det är ett kolsyrejäst vin (samma jäsningsmetod som används i Beaujolais) av 100 procent Tempranillo som inte kommit i kontakt med ek. Ett vin med underbar fruktighet och fräschör som fått fina betyg av internationella vinkritiker och av en typ som är helt ny för Rioja.