Egly-Ouriet

Egly-Ouriet

Egly-Ouriet är champagne med kultstatus

Francis Egly är en av förgrundsgestalterna när det gäller att höja statusen på småskalig odlarchampagne. Han anses vara den i särklass främste odlaren av Pinot Noir i hela Champagne, och både han och hans viner har kultstatus världen över. När Francis Egly tog över efter sin far 1980 minskade han omgående skördeuttaget och övergick till ekologisk odling.

Egly-Ouriet grundades 1930 och ägorna omfattar dryga 11 hektar vinmark dominerad av Pinot Noir, merparten i hembyn Ambonnay. På två hektar i byn Vrigny odlas Pinot Meunier som utgör basen för kultvinet "Les Vignes deVrigny"

Hantverksskicklighet 

Men det handlar inte bara om perfekta druvor utan om hantverksskicklighet. Francis Egly har fullständig kontroll över varenda droppe. Druvorna jäser på fat och vinet genomgår varken malolaktisk jäsning, filtrering eller klarning.En annan viktig faktor är den långa flasklagringen. Vinerna får vila minst fyra och ända upp till nio år på sin jästfällning innan de degorgeras. Det är helt avgörande för terroirprofilen, menar Francis Egly.

Paradvinet är den"Blanc de Noirs Vieille Vignes" av hundra procent Pinot Noir från 75-åriga stockar i vingården Les Crayères i Grand Cru-byn Ambonnay. Ett massivt vin med enorm lagringspotential.