Longview Vineyard

Juno på Nebbiolo är Australiens mest prisbelönta rosé

Med det norditalienska påbrået finns här självklart både Barbera, Nebbiolo och Pinot Grigio. Ett strålande exempel på "Australien med italiensk accent" är familjens rosévin Juno. Det är det mest prisbelönta rosévinet i landet - en jättesuccé som skapades första gången 2005 och helt baseras på Nebbiolo.

Det röda flaggskeppsvinet heter "The Piece" som görs i en mycket begränsad upplaga av de allra bästa Shirazdruvorna från utvalda rader. Handskördade, hela klasar får jäsa i öppna jäskar för att leverera ljuvlig fruktighet och nästan dekadent kryddighet. Etiketten består av en unik graffitimålning som är resultatet av en årlig tävling där fyra konstnärer drabbar samman med sina sprejburkar under sex timmar, och där vinnarens konstverk får äran att pryda årets vin.

Familjeägda Longview är inte bara en av Australiens mest prisade vingårdar, utan också en av de vackraste vinegendomarna i landet. Här basar bröderna Mark och Peter Saturno både över gårdens 65 hektar svala odlingslotter och ett hängivet team som skapar eleganta och finessrika viner, ofta med en blinkning åt familjens italienska ursprung.

Longview ligger utanför den historiska lilla staden Macclesfield i Adelaide Hills i delstaten South Australia. Här var ursprungligen ett mejeri, men sedan familjen tog över 1995 handlar det om vin av en mängd olika druvor, alla odlade på egendomen, unika vingårdsviner, "estate grown".

Prisbelönta viner av Shiraz, Cabernet Sauvignon och Chardonnay görs parallellt med ovanligare sorter för området som Riesling och Grüner Veltliner.

  • longview
  • australien
  • nebbiolo