Domaine Vacheron

Domaine Vacheron

Domaine Vacheron är stjärnor i Sancerre

Domaine Vacheron är ett av stjärnskotten i appellationen Sancerre i Loiredalen. Här gör kusinerna Jean-Laurent och Jean-Dominique Vacheron både röda och vita viner med utsökt renhet. Egendomen är helt biodynamiskt skött sedan tidigt 2000-tal och omfattar 45 hektar, varav 34 är planterade med Sauvignon Blanc och 11 med Pinot Noir.

Sancerre är mest känt för sina vita viner, men innan vinlusens härjningar i slutet av 1800-talet dominerade röda viner. Farfarsfar Maurice Vacheron odlade vin i liten skala. Sonen Jean var den förste som på allvar satsade på Sauvignon Blanc och sönerna Denis och Jean-Louis byggde upp egendomens rykte. Deras söner är de två kusinerna som nu är de nya ledstjärnorna i distriktet. 

Vacherons jordar består främst av "silex", alltså flinta. "Jorden är lika svår att bruka som vårt vin är lätt att dricka", säger Jean-Dominique. Men här finns också odlingslotter med skärvor av kalksten, så kallade caillottes. Sauvignon Blanc är huvudnumret, men man lägger stor möda på att skapa röda viner av Pinot Noir med burgundisk känsla. "Gud bor österut", säger Jean-Laurent och syftar på den geografiska närheten till Côte d´Or i Bourgogne. 

Kombinationen av lägen med bästa terroiren, biodynamisk odling och mycket låga skördeuttag har visat sig vara en väg till framgång. Kusinerna har tagit Domaine Vacheron till en helt ny kvalitetsnivå och den positiva utvecklingen fortsätter, bland annat kommer allt fler viner från enskilda lägen som familjen sedan länge identifierat som exceptionella. Målet är att visa vilka höjder vinerna från Sancerre kan nå.

  • Domaine
  • Vacheron