Monte Rossa

Monte Rossa

Italiens svar på Champagne

Italiens främsta mousserande vin heter Franciacorta, precis som distriktet det kommer ifrån. Franciacorta ligger i regionen Lombardiet i norra Italien, vid foten av alperna. Mousserande viner härifrån brukar jämföras med Champagne då framställningsmetoden och druvorna är desamma.

Monte Rossa anses vara en av de bästa producenterna i området och vinerna har fått internationellt erkännande. Prestigevinet Cabochon fick toppbetyget "3 glas" i italienska vinbibeln Gambero Rosso. Monte Rossa har utsetts till Italiens bästa producent av mousserande vin och plockat hem flera guldmedaljer i "VM för mousserande viner" – Effervescents du Monde.

Paolo Rovetta startade Monte Rossa tillsammans med sin fru Paola i början av 1970-talet. Han var också med och grundade Franciacorta-konsortiet och blev dess förste ordförande. 1995 lyckades man med målet att få den högsta klassificeringen för vinerna, DOGC.

Monte Rossas viner är framställda som Champagne med en andra jäsning på butelj och de dominerande druvorna är de klassiska: Chardonnay och Pinot Noir. Alla vingårdslägen vinifieras separat och blandning sker först när man skapar de slutliga cuvéerna.

Familjeföretaget, där sonen Emanuele idag har tagit över , omfattar 70 hektar och produktionen uppgår till en halv miljon buteljer. Det mousserande rosévinet Flamingo har blivit en stor succé, inte minst i Sverige. Namnet syftar inte bara på den vackert rosa färgen, utan också på hotellet och nattklubben i Las Vegas, där Paolo Rovettas stora idol Frank Sinatra brukade uppträda. Frank och hans hustru Barbara blev goda vänner med familjen Rovetta och var faddrar då deras prestigecuvée Cabochon lanserades 1992.

monterossa.com

  • Monte
  • Rossa