Tenute SalvaTerra

Tenute SalvaTerra

Tenute SalvaTerra i hjärtat av Valpolicella

Familjen Furia hade odlat vin i mer än trettio år i hjärtat av Valpolicella när de slog sig samman med en grupp entusiastiska entreprenörer och startade egendomen Tenute SalvaTerra. Idag förfogar man över omfattande vinmarker och framställer allt från pärlande Prosecco till mäktig, elegant Amarone.

Centrum för verksamheten är Villa Giona, en mycket vacker byggnad med anor från 1500-talet, belägen mitt i en muromgärdad vingård i byn Cengia utanför San Pietro in Cariano. Där finns huvudkontoret, fatkällare och provningslokaler för besökare, medan själva vinframställningen äger rum i Gambellara (Prosecco)och Valgatara (övriga viner).

Tenute SalvaTerra framställer vin av druvor från sammanlagt mer än 600 hektar vingårdar i hela regionen Veneto och producerar allt från friskt pärlande Prosecco och stilla vitt vin av Pinot Grigo via traditionell Valpolicella och Ripasso till balanserad och kraftfull Amarone – allt under etiketterna Antica Vigna, Corte Giona och Tenute SalvaTerra.

Såväl odlingarna som vinframställningen sker med minsta möjliga miljöpåverkan och med långsiktig hållbarhet som ledord. Något annat vore närmast otänkbart med tanke på namnet SalvaTerra (rädda jorden).

Ansvarig för hela skalan av viner är ytterst Beppe Caviola, ett stort namn i Italien som bland annat utsetts till "Årets vinmakare" av ansedda italienska vinguiden Gambero Rosso och som arbetat som vinkonsult för mer än trettio vinegendomar runt om i landet. Beppe Caviola har skapat en specifik husstil för SalvaTerras viner, där man försöker undvika överdrivna smaker till förmån för personlighet, karaktär, balans och elegans.

.

  • Salvaterra
  • Valpolicella
  • Amarone