Mitolo Wines

Mitolo Wines

Mitolo Wines är balans och elegans från Australien

Från "lite vin till husbehov" till hantverksviner av världsklass borde vägen vara lång, men när Mitolo Wines föddes var vägen både spikrak och snabb. Idag levererar man personliga viner med utsökt balans och elegans.

Frank Mitolos föräldrar kom från italienska Abruzzo till Mc Laren Vale i Australien i mitten av 1950-talet och blev jordbrukare, och Frank arbetade med potatisodling i deras firma. Han var vinintresserad och gick en vinmakarkurs med tanken att göra lite vin till husbehov. Mc Laren Valen är ett av främsta vinområdena i Australien och Franks "husvin" blev riktigt bra. Så bra att det väckte intresset hos en av Australiens allra skickligaste vinmakare, Ben Glaetzer.

Resten är historia, som det brukar heta!

Småskalig produktion och naturnära skötsel

En fem timmar lång diskussion visade att de var helt överens om ett samarbete med det ambitiösa målet att skapa viner som skulle förmedla det ultimata uttrycket av McLaren Vale. Affärsplanen skrevs ner på baksidan av en servett och bestod av sex ord: individualitet, integritet, kvalitet, renhet, elegans och kraft.

Första vinet som släpptes till försäljning var årgång 2000 av en Shiraz med namnet GAM, efter Franks barn. Succén var ett faktum och i dag görs ett tiotal viner på olika druvor. Ben Glaezter är fortfarande vinmakare och den småskaliga produktionen sköts så naturnära som möjligt. På Mitolo täckodlar man mellan raderna av vinrankor, gödningen kommer från familjens höns och nederbörden räcker för att klara gårdens vattenförsörjning. 

  • Mitolo
  • Wines