Bodegas Son Mayol

Bodegas Son Mayol

Bodegas Son Mayol kallas "Mallorcas Mouton"

Mallorca är kanske inte den första regionen som poppar upp när man tänker på högklassigt, spanskt vin. Men med Bodegas Son Mayol har den schweiziske finansmannen Gregory Hirschmann lyckats med konststycket att på rekordkort tid skapa vin som fått smeknamnet "Mallorcas Mouton".

Bodegas Son Mayol ligger strax utanför Palma de Mallorca och är ritad av spanske topparkitekten Javier Campos. Etiketterna på vinerna pryds i varje årgång av lokala konstnärer från ön. Men det är ingen tvekan om varifrån inspirationen kommer när det gäller vinerna: Bordeaux. Därifrån kommer vinmakaren Marie Barbé, som tillsammans med lgendariske franske vinmakaren Patrick Léon skapade profilen på Bodega Son Mayols viner. Han arbetade i närmare 20 år med världsberömda Château Mouton Rothschild. Idag har hans son Bertrand tagit över rollen som konsult åt vinmakarteamet.

Mallorcas mest hyllade viner

Bodegas Son Mayol är en ung vinegendom som från början inriktade sig på boskapsuppfödning. De första rankorna planterades 2009 och de första vinerna som nådde marknaden var av årgång 2014. Vinerna slog ner som en bomb i vinvärlden när de släpptes. Prestigefyllda Falstaff Magzin gav till exempel premiärårgången av "Grand Vin" 95 poäng, det är rekord för ett vin från Mallorca.

Son Mayols vingårdar består av 35 olika odlingslotter, var och en med sin specifika jordmån och mikroklimat. Här produceras bara tre olika viner, två röda och ett vitt. De röda är Bordeaux-blends med lite olika proportioner. Instegsvinet heter "Premier Vin" och är blandning där Merlot dominerar i sällskap med Cabernet Sauvignon. I egendomens "Grand Vin" är rollerna ombytta med Cabernet i täten. Det vita vinet heter helt enkelt "Vin Blanc" och är en blandning av Sauvignon Blanc och Viognier.

  • Bodegas
  • Son
  • Mayol