Diebolt-Vallois

Diebolt-Vallois

Jacques Diebolt och Nadia Vallois kommer båda från familjer med lång odlartradition i Champagne. Jacques familj har varit verksam sedan slutet av 1800-talet i Grand Cru-byn Cramant, Nadias familj har odlat vin sedan 1400-talet i Premier Cru-byn Cuis. Sedan 1978 driver de en av de förnämsta Champagnefirmorna i Côte de Blancs, Diebolt-Vallois, tillsammans med sina barn Arnaud och Isabelle. 1992 utsågs de till årets producent i Champagne av anrika vinguiden Gault-Milleau vilket var upprinnelsen till den stjärnstatus de har idag med samstämmiga vinkritiker som menar att deras Chardonnaybaserade viner håller absolut världsklass. 

Familjen förfogar över 11 hektar vingårdar i hjärtat av Côte de Blancs, de flesta i Cramant och Cuis där de kalkrika jordarna ger perfekta förutsättningar för högsta kvalitet. Av de sex viner familjen har i sin portfölj är fyra helt baserade på Chardonnay, endast rosévinet och cuvéen Tradition har inslag av Pinot Noir och Pinot Meunier. Firmans Blanc de Blancs består av Chardonnay från Cuis, Chouilly, Epernay och yngre stockar i Cramant. Årgångsvinet har samma druvsammansättning och görs bara goda år.

Mest känd för den svenska publiken är kanske cuvéen Prestige Brut i den lite bulliga flaskan med en vacker ros på etiketten. Här kommer druvorna från de tre Grand Cru-byarna Cramant, Chouilly och Le Mesnil sur Oger. Vinet är en årgångslös blend som vilat dryga tre år på jästfällningen. Diebolt-Vallois årgångsbetecknade prestigetappning heter Fleur de Passion, en lysande tolkning av Blanc de Blancs som bara görs mycket goda år med perfekta växtförhållanden. Druvorna hämtas från mycket gamla, lågavkastande stockar i familjens bästa vingårdslotter i Cramant.

Vinet genomgår, till skillnad från de övriga, ingen malolaktisk jäsning och får mogna på ekfat, på samma traditionella sätt som när Jaques Diebolt gjorde vin med sin farfar på 1950-talet. Efterfrågan på Fleur de Passion överstiger vida den ringa tillgången. Vinet hyllas av såväl kritik som publik för sin enastående elegans. Det är lätt att instämma med den amerikanske recensent som efter ett smakprov gav omdömet: "Ett underbart ögonblick av lycka".

  • Diebolt
  • Vallois
  • Champagne
  • Cramant