Bodegas Orben

Bodegas Orben

Riojas förnyare

 

Rioja har genomgått en genomgripande förändring de senaste åren och nya odlare har gjort regionen högintressant igen. En av förnyarna är familjen Anton som med sitt vinföretag Grupo Artevino äger Bodegas Orben, en vinegendom som gjort succé med sina modernt producerade viner av druvor från urgamla vinstockar.

Bodegas Orben omfattar inte mindre än 74 olika, mycket små odlingslotter, alla med exceptionell jordmån. Druvorna skördas för hand och sorteras mycket noggrant innan de i det högteknologiska vineriet förvandlas till modernt Riojavin av yppersta klass som hyllas i världens vintidningar. Vinerna visar upp stor elegans och fin balans och är en lyckad kombination av intensiv spansk fruktighet tyglad av skickligt hanterad lagring på fransk ek.

Produktionen är liten, bara ca 90 000 buteljer per år. För en tiondel står boutiquevinet Malpuesto som endast görs i riktigt bra år och som är det vin som regelbundet får högsta betyg av kritik och publik. Malpuesto kommer från en mikroskopiskt liten vingård på bara 0,3 hektar. De mer än 80 år gamla vinstockarna av Tempranillo är inte planterade i räta rader utan lite huller om buller, vilket ser lite galet ut för ett modernt öga. Malpuesto betyder just galen eller malplacerad.

Grupo Artevino grundades 1987 av Gonzalo Anton för att skapa ett modernare sätt att göra spanska viner. Idag är det sonen Lalo som leder familjeföretaget som förutom Bodegas Orben omfattar Bodegas Izadi i Rioja, Finca Villacreces i Ribera del Duero och Vetus i distriktet Toro.

  • Bodegas
  • Orben