Valle Reale

Valle Reale

Valle Reale - viner från orörd natur

Valle Reale är sannolikt den enda vinegendom i världen som ligger i en nationalpark. Det är närmast en självklarhet att Valle Reale därför arbetar i samklang med naturen och gör ekologiska viner. I nya projektet Passione Natura har vinmakare Leonardo Pizzolo tagit ytterligare ett steg och skapat en serie biodynamiska viner.

Valle Reale ligger i Abruzzerna vid Adriatiska kusten en timmes bilkörning österut från Rom. Det är en av Europas grönaste regioner där nästan 40 procent av ytan upptas av nationalparker eller naturreservat. Här uppe i bergen är naturen orörd, vattnet i bäckarna drickbart och apenninska vargar strövar fritt. 1998 bestämde sig Leonardo Pizzolo för att blåsa nytt liv i gamla vingårdar på familjens ägor och satsa på naturnära vinodling.

Idag har Valle Reale 46 hektar som är planterade med vin. En del rankor binds fortfarande upp enligt den traditionella tekniken, tendone, en typ av pergola som gör druvorna lättare att skörda och dessutom skyddar dem från markens fukt och minskar risken för röta.

Montepulciano och Trebbiano

Den magra jordmånen och de svala nätterna gör att druvorna växer långsamt och blir mycket smakrika. På gamla stockar växer druvorna som är traktens egen storhet, Montepulciano d´Abruzzo. De får jäsa med den naturliga jästen till koncentrerade viner med stor komplexitet. Instegsvinet, som går under namnet Botteotto (fat åtta), har hyllats som ett av världens bästa av druvan. Toppnumren är den eleganta San Calisto och Vigna del Convento di Capestrano som fått högsta betyg i italienska vinguiden Gambero Rosso.

Det är inte lika känt att Valle Reale också producerar högklassiga vita viner av druvan Trebbiano från ekologiskt skötta vingårdar. Även här handlar det om viner som jäst med naturjäst och vissa fall lagrats på sin jästfällning en längre tid. Toppvinet heter Vigneto de Popoli och kommer från en liten vingård på 1 hektar.

  • Valle
  • Reale
  • Abruzzerna
  • Abruzzo