Valle Reale

Valle Reale

Abruzzerna

Familjen Pizzolos vingård Valle Reale ligger i regionen Abruzzerna, vid Adriatiska kusten, en dryg timmes bilkörning rätt österut från Rom. Odlingarna är unika eftersom de ligger mitt i en nationalpark där vilda vargar strövar omkring och vattnet som springer ur klipporna är kristallklart och drickbart. Här brukar man jorden som förr i tiden, med naturgödsling och utan kemiska bekämpningsmedel. Vingårdarna ligger i en dalgång i Lagabergen. Jordmånen är mager och temperaturskillnaden mellan dag och natt är stor. Odlingsäsonen är lång och när det är dags att handskörda druvorna är de laddade med rika smaker.

Abruzzerna befinner sig i ett slags mellanläge där vissa producenter håller fast vid traditionen och den gamla uppbindningstekniken tendone, ett slags pergola där rankan binds upp högt och bladverket skyddar klasarna. Tekniken har dels applicerats för att underlätta för plockarna, men som alltid med pergola finns baktanken med att skydda druvorna från fukt och röta när de lyfts upp.

Montepulciano och Trebbiano

De röda vinerna görs av traktens egen druva, Montepulciano d´Abruzzo, från gamla stockar som ger viner med koncentration och komplexitet. Valle Reales vin på Montepulcianovin har fått betyget "Världens bästa" i amerikansk press. Av samma druva görs också egendomens rosévin, Colle Reale Rosé, som rönt stora framgångar inte minst i Sverige. De vita vinerna kommer från druvan Trebbiano. Vinerna görs med stor precision och med den egna jästen, vilket ger viner med elegans och koncentration. 

Inte alla vet att Valle Reale även satsar på vingårdsmärkta Trebbiano-viner från ekologiskt skötta marker, där vinerna fått jäsa med den naturliga jästen och vissa även lagrats på sin jästfällning under längre tid. Resultatet är toppviner med stor personlighet och ett alldeles eget uttryck. 

Passione Natura - biodynamiska viner!

Leonardo Pizzolo har ett brinnande intresse för långsiktig hållbarhet och har nu också gått ett steg längre och startat det nya vinprojektet Passione Natura, som endast producerar naturligt framställda biodynamiska viner. Passione Natura har skräddarsytt ett system som omfattar allt från skötsel av vingårdarna, begränsning av skördeuttag och totalt stopp för kemiska bekämpningsmedel, till själva vinproduktionen som sker med naturlig jäst och utan några tillsatser. Allt ska vara spårbart in i minsta detalj!

Både Origine Vino Rosato och Lupi Reali Montepulciano d'Abruzzo är certifierade biodynamiskt, ekologiskt och veganvänligt. De bär bland annat den välkända biodynamiska märkningen Demeter, en oberoende biodynamisk certifiering som har funnits sedan 1928 och används runt om i hela världen.

Vita torra viner

Italien

Roséviner

Italien

Röda viner

Italien

  • Valle
  • Reale
  • Abruzzerna
  • Abruzzo