Evening Land Vineyards

Evening Land Vineyards

USA:s mest namnkunniga vinprofiler

Evening Land Vineyards drivs av två av USA:s mest namnkunniga vinprofiler restaurangmannen och sommelieren Rajat Parr och vinmakaren Sashi Moorman. 2014 tog de över en av Oregons mest berömda vingårdar, Seven Springs i ett av toppdistriktet Williamette Valleys sex underområden, svala Eola-Amity Hills. 

Jordmånen är vulkanisk och väldränerad och de svala havsvindarna som drar in över vingården under eftermiddagen mildrar hettan och gör att druvorna mognar långsammare. Odlingen är helt biodynamisk och sker utan bevattning vilket tvingar ner rankornas rötter på djupet och ger extra smakrikedom åt druvorna.

Seven Springs planterades 1984 av en av Oregons vinpionjärer Al MacDonald. Idag produceras här viner i världsklass av Chardonnay och Pinot Noir i mycket små volymer.

Det mest kända röda vinet kommer från den högsta delen av vingården, 220 meter över havet, som kallas La Source. Här får rankorna – som är Dijonkloner av Pinot Noir – kämpa hårt i kyliga vindar och mager jord. Resultatet är druvor som ger ett mycket elegant, mineraldrivet vin. Endast en tredjedel lagras på fat för att inte dölja den fina frukten och vinet buteljeras ofiltrerat.

Det topprankade vita vinet från samma vingård, en Chardonnay med namnet Summum, produceras med samma noggrannhet och ger ett superbalanserat och elegant vin som lätt förväxlas med en klassis bourgogne från Meursault eller Corton-Charlemagne.

Parr och Moorman driver också tillsammans två vinegendomar i Kalifornien: Sandhi Wines, känd för sina Bourgogneliknande Chardonnayviner och Domaine de la Côte i Santa Rita Hills, vars viner av Pinot Noir gjort stor internationell succé.

  • Evening
  • Land
  • Vineyards