Castello di Bossi
Castello di Bossi har en stolt historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Slottet ligger i kommunen Castelnuovo Berardenga och Bossi nämndes i skrifterna redan 1099 då det första försvarsstornet byggdes.1450 byggdes den borg som står än idag. Slottet låg under medeltiden i gränslinjen mellan de två stridande städerna Florens och Siena och bytte ägare många gånger under kommande århundraden. När Castello di Bossi 1983 köptes Marco Bacci var egendomen ganska nergången. Men här sattes full fart från början, bland annat genom omfattande nyplanteringar av vinrankor och byggandet av en ny vinanläggning på 3.500 kvadratmeter med all den senaste utrustningen. Egendomen omfattar 510 hektar, varav 124 hektar är planterade med vinrankor.
Castello di Bossi ingår i Bacci Wines tillsammans med egendomarna Renieri (Montalcino), Tenuta di Renieri (Chianti Classico) och Terre di Talamo (Scansano). Samtliga odlingar sköts ekologiskt.
Sangiovese är den dominerande druvan och Castello di Bossi gör Chianti Classico i alla de tre kvaliteterna som fått höga betyg av internationella vinkritiker. Standarversionen vilar på franska ekfat 10-12 månader. Riservan, som går under namnet Berardo, får ytterligare tre månaders fatlagring före buteljering. Årgång 2015 fick 98 poäng av James Suckling. Man gör också Chicanti Classico i högsta kvalitetsklassen, Gran Selezione, med stor framgång.
På Castello di Bossi odlas även internationella druvor för de icke Chianti-klassade vinerna som går under appellationen IGT Toscana, så kallade Supertuscans. Corbaia, som är en blend av 70 procent Sangiovese och 30 procent Cabernet Sauvignon, var det första vin Marco Bacci gjorde under eget namn två år efter köpet av slottet. Ett annat mycket uppmärksammat vin är Girolamo som helt baseras på Merlot.
Renieri ligger i södra Montalcino vid sluttningarna mitt emot berget Monte Amiata. Egendomen förvärvades1998 och då inleddes en total omplantering av vingårdarna, med mycket tätt placerade rankor. Av den totala arealen på 128 hektar är 30 planterade med vin. Odlingarna ligger på upp mot 420 meters höjd och bildar en båge från sydöst till sydväst. Det moderna vineriet är på dryga tusen kvadratmeter och ligger till största delen under jord.
Renieri tillhör de främsta producenterna av Rosso di Montalcino och Brunello di Montalcino. Egendomens "vanliga" Brunello di Montalcino fick i årgången 2015 oslagbara 100 poäng i betyg av kände vinkritikern James Suckling. Deras Brunello di Montalicino Riserva fick några år tidigare samma rekordhöga poäng av samma kritiker. Här görs även kritikerrosade Supertuscans. Re di Renieri är en Bordeauxblend av Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot och Petit Verdot. Regina di Renieri är ett vin helt baserat på Syrah och Invetro är en blandning av Sangiovese och Cabernet Sauvignon.
Terre di Talamo ligger i Maremma i den södra delen av Toscana. Här är ursprungsbeteckningen Morellino di Scansano, som görs av en klon av Sangiovese som lokalt kallas Morellino (det lilla körsbäret). Egendomen omfattar 52 hektar vingårdar belägna på en sluttning vänd mot havet.
Här odlas också druvor som Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Alicante, Petit Verdot samt Vermentino och Viognier. Förutom Morellino di Scansanovinerna Tempo och Tempo Riserva produceras Bordeauxblenden Talamo och PerCecco, något så ovanligt som ett vin av 100 procent Petit Verdot. Bland de vita vinerna finns Vento och Vento Forte av druvan Vermentino och ett udda inslag är Vento Teso som helt baseras på den franska druvan Viognier.