Bodegas Izadi

Bodegas Izadi

Naturlig terroir på flaska

Izadi betyder natur och vinerna från Bodegas Izadi är ren, naturlig terroir på flaska och lysande exempel på nyskapandet i traditionella Rioja. Spanien dominerade stort hos vinälskande svenskar under 1900-talets sista årtionden och just vinerna från Rioja firade stora triumfer. Efter en tid av stagnation är nu en ny storhetstid i full gång för spanska viner, en smärre revolution som ger oss moderna, smakrika och mycket matvänliga viner.

Bodegas Izadi ligger i den del av Rioja som anses vara den bästa, Alavesa, närmare bestämt i den lilla byn Villabuena i den baskiska delen av Spanien. Det toppmoderna vineriet är inrymt i fem våningar hög byggnad som ligger en 34 meter lång sluttning så att vinerna kan förflyttas utan pumpning med tyngdlagens hjälp.

Om vinmakandet är modernt är råmaterialet, vinrankorna, desto äldre. Bodegas Izadi förfogar över mer än hundra små odlingslotter med gamla stockar, en del upp emot hundra år. Avkastningen är låg, men de fåtaliga druvorna ger must med mycket koncentrerade smaker. Rankorna växer på 4-500 meters höjd vid foten av de Kantabriska bergen där jorden är rik på kalk och mineraler. Stora temperaturväxlingar mellan dag och natt och den unika jormånen ger underbara, aromrika viner.

Bodegas Izadi är en del av familjeföretaget Grupo Artevino som grundades 1987 av Gonzalo Anton för att skapa ett modernare sätt att göra spanska viner. Idag är det sonen Lalo som leder verksamheten som också omfattar Bodegas Orben i Rioja, Finca Villacreces i Ribera del Duero och Vetus i distriktet Toro.

  • Bodegas
  • Izadi