Bodegas Izadi

Bodegas Izadi

Bodegas Izadi är nyskapande i Rioja

Rioja var för en generation sedan svenskarnas favorit när det gällde att välja ett fint vin till söndagsmiddagen. När nya vinvindar svepte över världen sjönk både rykte och försäljning. Men idag har Rioja gjort en nystart och levererar nya, spännande viner, det är Bodegas Izadi ett strålande exempel på.

Bodegas Izadi ligger i distriktets förnämsta del, Rioja Alavesa. Odlingarna finns i en triangel som bildas av byarna Villabuena, Samaniego och Abalos och består av hundratalet odlingslotter där ingen överstiger ett hektar. De äldsta vinstockarna är upp mot 100 år gamla vilket ger låg avkastning men stor koncentration av smaker. Jordmånen är mineralrik och gör druvorna laddade med komplexa nyanser.

Izadi betyder natur och vinerna härifrån är ren, naturlig terroir på flaska och ett lysande exempel på nyskapandet i Rioja som bjuder på smakrikt, modernt och matvänligt vin, främst rött men också vitt och rosé.

Toppmodernt vineri i Valbuena

Bodegas Izadi förfogar över ett toppmodernt vineri i den lilla byn Valbuena, byggt i en lång sluttning vilket gör att alla viner kan förflyttas genom hela vinifieringen utan att någon pumpning behövs.

Mannen bakom Bodegas Izadi är Gonzalo Anton som 1987 startade familjeföretaget Artevino Family Wineries för att hitta nya vägar att skapa moderna, spanska viner. Sonen Lalo Anton leder idag verksamheten, som förutom Izadi består av Bodegas Orben i Rioja, Finca Villacreces i Ribera del Duero och Vetus i det alltmer uppmärksammade distriktet Toro.

  • Bodegas
  • Izadi