Dana Estates

Dana Estates

Kaliforniska kultviner

Dana Estates har sin bas utanför Rutherford i Napa Valley och är det tredje vineriet som är verksamt på den här anrika vinmarken. Dana har på mycket kort tid blivit en av Kaliforniens mest uppmärksammade producenter av världsklassviner. Först ut var tysken H.W. Helms på 1880-talet. Nästan hundra år senare startade familjen Livingston sin vinegendom Livingston-Moffet som 2005 köptes av nuvarande ägaren Hi Sang Lee. En helt ny vinanläggning byggdes där man inkorporerade de gamla stenväggarna från den ursprungliga byggnaden. Vinmakarna Philippe Melka och Cameron Vawter såg till att vineriet var redo att producera viner av högsta internationella klass. Det lyckades över förväntan och idag har Danas viner kultstatus hos vinälskare världen över.

Dana producerar tre vingårdsviner av uteslutande Cabernet Sauvignon som alla har det gemensamt att de är kraftfulla, mörkfruktiga och mycket lagringsdugliga.Från Helms Vineyard utanför Rutherford kommer ett sofistikerat vin med mycket stort djup. Hershey Vineyard söder om Howell Mountains har svalare klimat och de steniga jordarna ger ett vin med vibrerande syra, fin mineralitet och exceptionell lagringsduglighet. Lotus Vineyard ligger på 360 meters höjd i Vaca Moutains. Det är den varmaste av de tre vingårdarna och ger mycket kraftfullt och koncentrerat vin med lager på lager av mörk frukt, mocca och grafit.

Dana gör också ett blandvin, Onda, av druvor från alla tre vingårdarna tillsammans med druvor från en fjärde vingård, Crystal Springs. Här får Cabernet ett litet tillskott av Petit Verdot, och i vissa årgångar även Merlot, vilket ger ett Bordeaux-inspirerat vin där merparten lagras på franska ekfat men som också innehåller en liten del vin som lagrats på äggformade betongtankar. Dana är ett ord på Sanskrit som betyder ungefär "generositetens ande" och det här är verkligen slösaktigt generösa viner, som regelbundet får toppbetyg på 95 poäng eller mer av internationella vinkritiker.

danaestates.com

  • Dana
  • Estates