Giacomo Borgogno

Giacomo Borgogno

Specialister på Barolo

Giacomo Borgogno har alltid tillhört eliten i Piemonte i nordvästra Italien, Huset gundades redan 1761 och är ett av de äldsta i området. Här är druvan Nebbiolo den förnämsta och de intensiva, långlivade Barolovinerna tillhör världens mest berömda.

Borgogno har 20 hektar odlingar med vingårdar i de fem klassade cru-lägena Liste, Cannubi, Cannubi San Lorenzo, Fossate och San Pietro del Viole. Förr var Barolo ett vin som krävde årtionden av lagring för att riktigt komma till sin rätt. Idag är vinerna mer tillgängliga och kan njutas redan som unga, men fortfarande utvecklas de underbart över tid.

Cesare Borgogno, som tog över ledningen för firman 1920, kom på idén att spara ett stort antal buteljer av varje årgång, för att släppas på marknaden i moget tillstånd. Den traditionen har man fortsatt följa och i dag har man kanske världens finaste samling av historisk Barolo. Med jämna mellanrum lanseras mindre partier av äldre buteljer, något som blivit mycket uppskattat inte minst på den svenska marknaden.

Unge vinmakaren Andrea Farinetti har rönt stor uppmärksamhet inte bara för sina Baroloviner. Han gör även en uppskattad Barbera, där druvorna vuxit på finaste Barolomark, och en prisvärd och kritikerrosad Langhe Rosso.

borgogno.com

Vita torra viner

Italien

Röda viner

Italien

Grappa

Italien

  • Barolo
  • Giacomo
  • Borgogno
  • Piemonte
  • 1761