Domaine de la Côte

Domaine de la Côte

Här härskar Pinot Noir

Den världsberömde sommelieren Rajat Parr och vinmakaren Sashi Moorman lärde känna varandra i början av 2000-talet. De delade vinfilosofi och blev omstridda förkämpar för en ny typ av viner i Kalifornien, med mer finess, balans och elegans. På egendomen Domaine de la Côte skapar de idag några av USA:s bästa röda viner.

Pinot Noir är druvan som härskar på Domaine de la Côte. Egendomen ligger en knapp mil från havet, i den västligaste delen av Santa Rita Hills i Santa Barbara County och präglas av det tuffa klimatet med kalla havsvindar och en karg och ovanliga jordmånen som domineras av mineralrik kiselgur. Egendomen är uppdelad i sex olika vingårdar, med ovanligt stor spännvidd i karaktär. Vingårdarna är mycket tätt planterade med upp till 7 000 vinrankor per hektar. 

 

Vinerna från Domaine de la Côte är oerhört eleganta och domineras av en energi och vibrerande frukt. Förebilden är Bourgognes stora, klassiska viner. Egendomen som tidigare skötts ekologiskt övergår gradvis till biodynamisk odling med mottot: Vi lägger inte till något och tar inte bort något. Pinot Noir-druvorna härifrån vinifieras i hela klasar och jäser med sin naturliga jäst i öppna betongkar.

Alla druvor på egendomen skördas i perfekt balans och fenolisk mognad för att framhäva den fina frukten och hålla alkoholhalten nere. Inget svavel tillsätts förrän vid buteljeringen. Produktionen av de olika vinerna är liten och efterfrågan överstiger tillgången. Kvaliteten är överlag mycket hög och de finessrika vinerna utvecklas mycket gynnsamt med lagring. 

Parr och Moorman har ytterligare en kalifornisk vinegendom, Sandhi Wines, känd för sina Bourgogneliknande Chardonnayviner. I Williamette Valley i Oregon driver de företaget Evening Land, som 2014 köpte den berömda vingården Seven Springs.

domainedelacote.com

  • Domaine
  • de
  • la
  • Côte