Brokenwood Wines

Brokenwood Wines hobbyprojektet som blev  stjärnegendom

Brokenwood Wines grundades 1970 som ett hobbyprojekt av tre vinroade advokater från Sydney. Idag klassas den femstjärniga egendomen som en av Australiens bästa. Brokenwood Wines producerar prisvinnande ikonviner med Shiraz och Semillon i spetsen.

En av de tre grundarna var James Halliday, som så småningom kom att bli en av Australiens och världens mest berömda vinprofiler. Tillsammans med sina kolleger Tony Albert och John Beeston köpte han fyra hektar mark i Hunter Valley, tolv mil norr om Sydney. Sedan gick utvecklingen snabbt. 1973 skördade man de första druvorna med hjälp av vänner och bekanta, och trots att de tre vinentusiasterna vid den tiden var rena amatörer som vinmakare fick vinerna mycket beröm och trogna anhängare redan från start.

1975 byggdes ett riktigt vineri. 1978 kom sex nya delägare in i bilden, vilket gjorde det möjligt att förvärva den idag legendariska Graveyard Vineyard som ursprungligen var tänkt att bli staden Pokolbins nya kyrkogård.

Shiraz och Semillion är de verkliga paradvinerna

1982 görs det första vita vinet, på initiativ av då nyanställde Iain Leslie Riggs, som skaffade ny utrustning för att göra vin av Hunter Valleys paraddruva Semillon. Den ursprungliga anläggningen har vuxit. I dag finns ett toppmodernt vineri och ett arkitektritat komplex med provsmakningsrum, restaurang och vinmuseum.

Brokenwood Wines gör viner från alla delar av Australien, både druvrena viner och blandningar. Här odlas allt från Riesling till Pinot Noir och hela skalan från mousserande till starkvin. Det vita flaggskeppsvinet heter ILR Reserve Semillon, en hyllning till mannen som introducerade vitt vin på Brokenwood. Det görs endast i de absolut bästa årgångarna av druvor från stockar som planterades i Trevene Vineyard 1926. Vinet får ingen kontakt med ek och släpps först sex år efter skörd.

Det röda ikonvinet är Graveyard Vineyard Shiraz, som i årgång 2018 utsågs till "Wine of the Year 2021" i Australien. Ett helt magnifikt vin som i maj varje år hyllas vid "The Graveyard Launch" när den nya årgången presenteras för 300 gäster.