Borgogno Langhe Rosso Pinin

  • 2020
  • Giacomo Borgogno
  • Italien, Piemonte

194 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 78651

Sortiment Systembolagets beställning

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,0 %

Röda viner

Karaktär

Härligt kryddig doft av mörka körsbär, blåbär, örtkryddor, fat och rosor. Elegant och kryddig smak med inslag av både mörka och röda bär, plommon, salvia och rosor och fat.

Tillverkning

Varje druvsort har vinifierats separat. Dolcetto mognar först, sedan Barbera och sist Nebbiolo. Vinerna har lagrats på cementtankar och stora ekfat.

Lagring

Efter slutblandning har vinet vilat ytterligare två månader i fat av slavonsk ek.

Passar till

Utmärkt sällskap till italienska charkuterier, pasta med smakrika såser, pizza, och rätter av nöt, gris eller lamm.

Information

Pinin hart fått sitt namn efter den gamle vinbonde som hade en liten hydda i berömda Barolovingården Liste. Han ägde ett fåtal rader i vingården Liste och odlade druvorna Nebbiolo, Barbera, Freisa och Dolcetto men endast för egen konsumtion, och för att bjuda en och annan granne. Här var det inte tal om att förvandla Nebbiolodruvorna till kraftfull Barolo, utan han kallade helt enkelt sitt vin på blandade druvor för Pinin. Det gick hem hos alla som fick lov att smaka! Borgogno äger nu denna del av Liste och har skapat Borgogno Langhe Rosso Pinin som en hyllning till de viner man älskade att dricka i Piemonte förr i tiden. En kombination av uppfriskande, ungdomlig charm med stramt seriös ryggrad.