Vinkällaren

Så här lagrar du dina viner

Här får du råd och tips på hur du ska tänka på vid lagring och vilken sorts viner som är extra bra att lagra. De flesta viner vinner nämligen på att ligga till sig lite! Vi har ett spännande urval av lagringsdugliga viner från olika ursprung i vårt sortiment.

Grundtips för lagring!

  • Glöm inte att förvara vinet liggande så att korken inte torkar ut.
  • Köp gärna ett par buteljer av samma sort och öppna en om året så kan du följa hur vinet utvecklas över tid.
  • Gör det inte så märkvärdigt! Det räcker med golvet i en mörk garderob eller utrymmet under källartrappan där det går utmärkt att lagra vin.

Visst kan du lagra Champagne!

Champagne är ett självklart val som klarar lagring tack vare sin höga syra. Med ålder utvecklas sekundära dofter och smaker, som till exempel honung, hasselnöt och kex. Pierre Péters, Diebolt-Vallois och Egly-Ouriet gör alla mycket lagringsduglig champagne.

Pierre Peters gör sin champagne på druvan Chardonnay från utvalda Grand Cru-vingårdar i byn Les Menil. Richard Juhlin, expert på champagne, anser att Pierre Péters viner passar perfekt att lagra. Citrus, rostat bröd, äpple och nougat finns i doft och smak, toner som fördjupas och blir mer komplexa med lagring.

Francis Egly gör sin champagne på Pinot Noir. De beskrivs som majestätiska, storslagna och komplexa med lager på lager av smak och med en utomordentlig lagringspotential. Odlingarna sköts med naturnära metoder och man använder inte kemiska bekämpningsmedel. Alla viner jäses med naturjäst och vilar mellan fyra till sex år på jästfällningen, i huvudsak på fat.

Grand Cru-champagnerna från Diebolt-Vallois är också 100% Chardonnay. Friska och eleganta blanc de blancs med inslag av citron, äpplen, grapefrukt, brioche, vita blommor och en förförisk krämighet. Utmärkta att lagra!

Lagringsdugliga röda toppviner

Till vinregionerna och stilarna för rött vin som anses som extra lagringsdugliga hör klassiska ursprung som Bordeaux, Bourgogne, norra Rhônedalen och Barolo i Piemonte.

Hos oss hittar du klassiska producenter som Jean-Luc Colombo (Rhône), och Giacomo Borgogno (Piemonte) vars viner är fantastiska att stoppa i vinkällaren. 

Men även i den nya vinvärlden, som till exempel Sydafrika och Argentina, producerar lagringsdugliga toppviner på internationella druvor från erkända producenter. Här hittar vi till exempel Rust en Vrede - rödvinsspecialist från Stellenbosch och Ernie Els viner från Sydafrika samt Fincas Patagonicas storslagna viner under namnet Zolo från Mendoza i Argentina. I Australien finns Brokenwood Wines

För röda viner är det viktigt att de har rätt struktur, det ska finnas ordentligt med både syra, frukt och tanniner för att de ska kunna utvecklas på bästa sätt. 

  • vinkällare
  • lagring
  • lagravin
  • lagringsviner
  • champagne
  • rödaviner