Giacomo Borgogno

Giacomo Borgogno

Viner från Borgognos familj

Borgogno Årets Vinhus och vinnare av Gyllene Glaset 2021

Giacomo Borgogno är inte bara ett av de äldsta vinhusen i Piemonte som grundades redan 1761, det har alltid räknats till de allra främsta. Borgognos unge vinmakare Andrea Farinetti har lovordats av vinkritikerna och hans viner får toppoäng och vinner guldmedaljer för sin höga kvalitet. För 2021 har Borgogno utsetts till Årets Vinhus av tidningen Allt om Vin och även tagit hem utmärkelsen Gyllene Glaset som Allt om Mat utser.

Basen i verksamheten är nu som då, de mäktiga Barolovinerna på druvan Nebbiolo som givit Piemonte i nordvästra Italien sitt världsrykte. Tidigare var detta motspänstiga viner som krävde årtionden för att bli drickbara, idag är de fortfarande mycket lagringsdugliga men underbara att dricka även som unga.

Cesare Borgogno, som tog över ledningen för firman 1920, kom på idén att spara ett stort antal buteljer av varje årgång, för att släppas på marknaden i moget tillstånd. Den traditionen har man fortsatt följa och i dag har man kanske världens finaste samling av historisk Barolo.

Vingårdar i fem klassade Grand Cru-lägen

Giacomo Borgogno har 31 hektar vinodlingar, där ingår bland annat vingårdar i de fem klassade Grand Cru-lägena Liste, Cannubi, Cannubi San Lorenzo, Fossati och San Pietro delle Viole. Nebbiolo svarar för 60 procent av planteringarna, 35 procent är jämnt fördelade på de övriga rödvinsdruvorna Barbera, Dolcetto och Freisa. Vitvinsdruvorna Timorasso och Riesling samsas om de sista 5 procenten.

Giacomo Borgogno förvärvades 2008 av familjen Farinetti och två år senare tog den unge Andrea Farinetti över som vinmakare efter att just ha avlagt oenologexamen i Alba. Han blev snabbt ett aktat namn i vinvärlden med lite extra uppmärksamhet för vinet "No Name", ett vin som inte godkändes som en Barolo av vinmyndigheterna. Andrea var inte nöjd med det beslutet utan gjorde sitt vin namnlöst, med det lilla tillägget "protestetikett". Vinet har hyllats av bland annat Decanter.

Spännande samarbetsprojekt på Sicilien

Giacomo Borgogno gör också prisad Langhe Rosso och Barbera. Barbera har ibland hamnat i skymundan för Barolo i Piemonte, men hos Borgogno växer Barberadruvorna på finaste Barolomark och får samma omsorg i som sin berömda storebror. Borgogno har också fått mycket uppmärksamhet för sin unika lyxbox Santa Vittoria. En box som var den första från Langhe i Sverige och rymmer en högkvalitativ blend av Nebbiolo, Barbera och Dolcetto.

Carranco är ett samarbetsprojekt sedan 2018 mellan Giacomo Borgogno och sicilianska familjeföretaget Tornatore. Egendomen Carranco ligger på 500 meters höjd längs vulkanen Etnas nordsluttning i byn Pietra Marina. Vingårdarna omfattar 8 hektar planterade med upp mot 60 år gamla vinstockar. I den mineralrika vulkaniska jorden växer de lokala druvorna Nerello Mascalese som används för det röda vinet och Carricante för det vita, båda under etiketten Villa dei Baroni.

  • Barolo
  • Giacomo
  • Borgogno
  • Piemonte
  • 1761