Skaldjursviner

Matcha skaldjur och bubblor!

Det mest klassiska till skaldjur är Champagne eller mousserande viner. Här får du tips på vad som passar lite extra bra till några av våra bubblande favoriter som finns i Systembolagets fasta sortiment.

Vi startar i hjärtat av Champagne med Pierre Péters Cuvée de Réserve och Diebolt-Vallois Prestige Brut, två odlarchampagner som passar strålande till både ostron, hummer och löjrom men även till en klassisk Toast Skagen, vars krämighet gör sig fint med den höga syran. Ett prisvärt alternativ till Champagne är Metodo Classico, mousserande från Italien som görs på samma metod som i Champagne, med en andra jäsning på flaska och med samma druvor. Klassikern Rotari Brut Riserva passar väldigt bra till vinterns fisk- och skaldjurssoppa eller till en pasta med skaldjur. Ett annat tips från Italien är Monte Rossa Flamingo Rosé, Franciacortan som var Frank Sinatras favorit. Matcha till smakrika rätter med som en klassisk pasta vongole eller till vitlöksgratinerade havskräftor. 

Cava och Prosecco passar till...?

Till skaldjur med lite mer hetta i smaken välj bubblor som är fruktiga och halvtorra. Ett säkert val till något mer kryddstarka skaldjursrätter är Celebrandum Reserva Sec, en friskt fruktig halvtorr Cava där den lilla extra restsötman fint hanterar hettan i maten. Prova till exempelvis en Paella med vitlöksfrästa räkor, musslor och kryddstark korv. Eller varför inte en Jambalaya?

Ska du matcha milda asiatiska skaldjursrätter, som till exempel dumplings, sashimi eller sushi? Välj då hellre en fruktig Prosecco, som ekologiska Ca'Montini Prosecco Organico eller Antica Vigna Prosecco Platinum Edition D.O.C. vars mjukare framtoning passar till de mildare smakerna.