Skaldjur

Krispiga och eleganta skaldjursviner från olika ursprung

Matcha skaldjur och bubblor!

Skaldjur till Champagne eller mousserande viner är en välkänd klassiker. Vi startar i hjärtat av Champagne med Pierre Péters Cuvée de Réserve och Diebolt-Vallois Prestige Brut, två odlarchampagner som passar strålande till både ostron, hummer och löjrom men även till en klassisk Toast Skagen, vars krämighet gör sig fint med den höga syran. 

Ett prisvärt alternativ till Champagne är Metodo Classico, mousserande från Italien som görs på samma metod som i Champagne, med en andra jäsning på flaska och med samma druvor. Klassikern Rotari Brut Riserva passar väldigt bra till vinterns fisk- och skaldjurssoppa eller till en pasta med skaldjur. Ett annat tips från Italien är Monte Rossa Flamingo Rosé, Franciacortan som var Frank Sinatras favorit. Matcha till smakrika rätter med som en klassisk pasta vongole eller till vitlöksgratinerade havskräftor. 

Frukt och lite restsötma tar hand om hettan

Till skaldjur med lite mer hetta i smaken välj ett vitt vin med lite restsötma i eller bubblor som är fruktiga och halvtorra. Ett säkert val till något mer kryddstarka skaldjursrätter är Celebrandum Reserva Sec, en friskt fruktig halvtorr Cava där den lilla extra restsötman fint hanterar hettan i maten. Prova till exempelvis en Paella med vitlöksfrästa räkor, musslor och kryddstark korv. Eller varför inte en Jambalaya?

Ska du matcha milda asiatiska skaldjursrätter, som till exempel dumplings, sashimi eller sushi? Välj då hellre en fruktig Prosecco, som ekologiska Ca'Montini Prosecco Organic vars mjukare framtoning passar till de mildare smakerna.

Och italienska Mileo Bianco Organic från Sicilien, som med sin lilla restsötma matchar de vitlöks- och chilgrillade havskräftorna eller stora räkorna. 

Krispiga vita viner från Spanien, Nya Zeeland och Frankrike

Det är inte bara bubblor som passar tll skaldjur - krispiga, vita viner med hög syra som inte har fatlagrats är ett annat säkert kort. Titta efter viner på druvor som Sauvignon Blanc från Frankrike och Nya Zeeland och Albariño från Spanien som passar alldeles utmärkt till både naturella skaldjur och rätter som är tillagade med skaldjur. 

Till en klassisk toast Skagen eller en hummer med smör, vitlök och örter passar Folklore Albariño eller Alba de Vetus Albariño från Rías Baixas i Galicien. Här på den spanska Atlantkkusten är skaldjur utmärkande för den lokala maten och de vita vinerna på druvan Albariño passar perfekt till.

Sauvignon Blanc är en älskad druva som odlas på många håll i världen. Förutom Frankrike är Nya Zeeland världsberömda för sina viner på denna pigga och aromatiska druva. Prova de eleganta vinerna från Villa Maria som passar till allt ifrån eleganta ostron och färska räkor till pasta vongole.