Skaldjursviner

Matcha vin och skaldjur!

Skaldjurssäsongen har dragit i gång och nu står kräftor, hummer, musslor, räkor, löjrom och ostron på menyn Här är våra bästa tips på vita viner och mousserande som passar till skaldjur.

Letar du äkta champagne finns prisvärda och hyllade Pierre Péters Cuvée de Réserve, en Grand Cru odlarchampagne på druvan Chardonnay. Den har en mineralisk framtoning som passar fint till ostron och löjrom i synnerhet. Ett alternativ till Champagne är Metodo Classico, mousserande som görs på samma metod, med en andra jäsning på flaska och där druvorna Chardonnay och Pinot Noir används. Italienska Rotari Brut Riserva passar väldigt bra till skaldjur av olika slag, till exempel hummer.  Ett annat tips är Monte Rossa Flamingo Rosé, Franciacortan som var Frank Sinatras favorit och passar till skaldjursrätter med mycket smak, som en pasta vongole eller vitlöksgratinerade havskräftor. 

Föredrar du Prosecco? Lugn, vi har det också! Matcha ekologiska Ca'Montini Prosecco  eller Antica Vigna Prosecco Platinum Edition D.O.C. till asiatiskt, som sushi eller skaldjursdumplings.

Vitt vin och skaldjur är en klassisk kombination. Här handlar det mycket om fräscha viner med hög syra och gärna mineraliska undertoner. Tänk Loire, Chablis och Galicien - områden som är världskända för sina eleganta skaldjursviner. 

Från Sancerre i Loirdalen kommer Domaine Vacheron Les Roches på druvan Sauvignon Blanc med en hög syra och smak av friska gröna äpplen, flintamineralitet, citrus och lite krusbär. Perfekt vitt vin till naturella skaldjur. Folklore Albariño har sitt ursprung i spanska Galicien, regionen som är världskänd för sina skaldjursviner. Med den höga syran och de aromatiska tonerna av exotiska gula frukter, lime, päron och en fin mineralitet. Matcha med räkor eller en klassisk Toast Skagen. 

Skaldjur kan också grillas och då är det bra med ett vitt vin som är lite rundare i smaken. Prova Pinot Grigio Riserva från norra Italien - otroligt gott till en pasta med vitlöksfrästa jätteräkor.