Skaldjur

Krispiga och eleganta skaldjursviner från olika ursprung

Matcha skaldjur och bubblor!

Skaldjur till Champagne eller mousserande viner är en välkänd klassiker. Vi startar i hjärtat av Champagne med Pierre Péters Cuvée de Réserve och Diebolt-Vallois Prestige Brut, två klassiska odlarchampagner som passar strålande till både ostron, hummer och löjrom men även till en klassisk Toast Skagen, vars krämighet gör sig fint med den höga syran. 

Ett prisvärt alternativ till Champagne är Metodo Classico, mousserande från Italien som görs på samma metod som i Champagne, med en andra jäsning på flaska och på samma druvor. Klassikern Rotari Brut Riserva passar väldigt bra till vinterns fisk- och skaldjurssoppa eller till en pasta med skaldjur. Prestigevinet Rotari Flavio är ett utmöärkt val till hummern och havskräftorna. Ett annat tips från Italien är Monte Rossa Flamingo Rosé, Franciacortan som var Frank Sinatras favorit. Matcha till smakrika rätter med som en klassisk pasta vongole eller till vitlöksgratinerade havskräftor. 

Krispiga vita viner från Spanien, Nya Zeeland och Frankrike

Det är inte bara bubblor som passar tll skaldjur - krispiga, vita viner med hög syra som inte har fatlagrats är ett annat säkert kort. Titta efter viner på druvor som sauvignon blanc från Frankrike och Nya Zeeland eller Albariño från Spanien. Dessa passar utmärkt till både naturella skaldjur och tillagade skaldjursrätter.

Till en klassisk toast Skagen eller en hummer med smör, vitlök och örter passar Folklore Albariño eller Alba de Vetus Albariño från Spanien. Friska vita viner med syra, frukt och mineralitet som gifter sig fint med skaldjur.

Sauvignon blanc är en älskad druva som odlas på många håll i världen. Sancerre är ett område i Loire som kanske är allra mest berömt för sina finessrika vita viner på druvan. Här hittar vi Sancerre Les Roches från Domaine Vacheron. Ett annat säkert kort är de elganta vinerna från Villa Maria Estate som passar till allt ifrån eleganta ostron och färska räkor till pasta vongole.