Mezzacorona

Mezzacorona berömda för Rotari som är Metodo Classico och TrentoDOC

Mezzacorona grundades 1904 i Trentino och är en sammanslutning av kvalitetsmedvetna vinodlare och vinfamiljer som tillsammans förfogar över
2 800 hektar av de bästa vinmarkerna vid foten av de italienska Alperna. Ett team av oenologer och agronomer arbetar dagligen tätt samman med de olika odlarna genom hela processen.

Mezzacorona är områdets mest betydande producent och dominerar produktionen av vita viner på druvorna pinot grigio, chardonnay och gewurztraminer, samt röda viner av lokala druvorna lagrein och teroldego rotaliano. Mest känd är man dock för sin TrentoDOC. Mousserande viner under namnet Rotari, som skapas på pinot noir och chardonnay enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska (Metodo Classico) och lång tid på jästfällningen.

Rotaris mousserande finns i flera varianter. Dels Rotari Rosé och Rotari Brut Riserva, både i vanlig flaska och som Magnum finns på Systembolagets hylla. Men det går även att beställa Rotari Extra Brut och Rotari Flavio Riserva, 

Viner från Sicilien

Mezzacorona har ett brett sortiment av viner på såväl lokala som internationella druvor och man äger vinodlingar i flera andra italienska vindistrikt, bland annat på Sicilien från egendomen Feudo Arancio som bland annat står bakom Mileo Bianco Organic.

Läs mer här om Mezzacorona Sicilien!

Mezzacorona är pionjärer när det gäller långsiktig hållbarhet. Vingårdarna sköts med minsta möjliga miljöpåverkan och kemikalier och konstgödning har ersatts av organisk gödning och biologiska metoder för att hindra skadeangrepp. Det hela har resulterat i en hållbarhetscertifiering via SQNPI.

  • mezzacorona
  • rotari
  • pinonoir
  • pinotgrigio
  • müllerthurgau
  • trentino
  • sicilien