Ostbrickan

Ostar och viner som passar ihop!

Ost och vin är en ständig klassiker i vinsammanhang. Ett enkelt sätt att fira något på eller bara förgylla kvällen med i största allmänhet.

De flesta gillar en välfylld ostbricka med tillbehör, men vad serverar jag till? En inte helt enkel fråga att besvara då det finns många typer av ostar - från milda och syrliga till rejält kraftfulla. Att hitta ett vin som passar till alla typer av ostar är inte det enklaste, men det går. Ett knep är att skapa en ostbricka med några väl utvalda ostar som tillsammans fungerar till ett eller två olika viner. Som till exempel ett fruktig och mjukt rött vin (Beaujolais-stil) och ett fruktigt vitt vin som en aromatiskt fruktig sauvignon blanc från Nya Zeeland. Ett annat trick är att servera ett mousserande vin och samtidigt välja bort mögelostarna från ostbrickan, eftersom de är svårast att matcha. 

Vi delar in ostarna i fyra grupper - från de mildaste (färskost getost, vimögelost) via  kittost och hårdost till blåmögelost - och presenterar alternativ till alla dessa. 

Say cheese!

Vilka osttyper passar till vilka viner?

Till milda färskostar, getost eller brie:

Friska vita viner tydlig frukt på druvan sauvignon blanc eller pinot gris är en hit till denna typ av ostar. Prova Earth Garden Sauvignon Blanc från Nya Zeeland, Domaine Vacheron Les Roches, Sancerre från Loire eller Mezzacorona Pinot Grigio från Trentino. Vill du ha ett rött vin, välj i en beaujolaisliknande fruktig stil som Dorli Muhrs Zweigelt Nouveau.

Till smakrikare kittostar som taleggio, chaumes eller morbier:

Här kan du antingen välja ett mer aromatiskt vitt vin som riesling eller gewurtztraminer eller en mjuk pinot noir. Prova Gewurztraminer Cuvée Laurence från Alsace eller ett orange vin, här kommer vårt tips från norra Italien och heter Zamò Orange. Champagne är en annan klassiker till kittostar - prova till vår Diebolt-Vallois Prestige Brut. 

Till blåmögelostar:

Här krävs det en sötma för att möta det skarpa i osten.Var inte rädda för att prova ett sött vin, som franska Château Pech-Latt Vin Doux Naturel till både Gorgonzola och Roquefortost. 

Till kraftfulla hårdostar som Comté, Gruyere och Parmesan:

Här kan vi med fog koppla ihop ostarna med flera röda viner, som en klassisk Rioja där du kan prova Orben Rioja från Bodegas Orben eller en fruktig Cabernet Sauvignon, som Koyle Royale. 

Viner som passar till olika ostar

  • ost
  • vin