Bröllopsbubbel

Tips till bröllopsfesten

Nu börjar bröllopssäsongen och många sitter med festplaneringen. Vad ska vi bjuda på för mat och dryck är en oerhört viktig fråga, oavsett om det handlar om en trerättersmeny med bordsplacering eller buffé. Hur många ska vi bjuda och vad får det kosta? Vi bjuder på tips och trix för vad som är bra att tänka på när du planerar en bröllopsfest.

En av de vanligaste frågorna vi får är hur man beräknar hur mycket vin som går åt. Viktigt att komma ihåg är att du har öppet köp på Systembolaget och full returrätt på oöppnade flaskor och boxar. Ta alltså hellre till lite i överkant, det som blir över tar du bara i retur till butiken och får pengarna tillbaka.

Här är några enkla tumregler.

  • Räkna med 1-2 glas per person av mousserande vin att mingla och skåla med.
  • Normalt räknar man med 1 glas vin till förrätten och 2 glas vin till huvudrätten.Till desserten räcker det med ett litet glas (ca 6 cl).
  • En flaska bubbel räcker till ca 7 glas, medan en flaska vitt eller rött vin räcker till ca 5 glas.
  • En bröllopsmiddag kan ofta dra ut lite på tiden med alla tal och skålar, så se till att ha en liten buffert så att ingen behöver sitta med tomt glas.

Här nedan har vi valt ut två goda mousserande viner som passar utmärkt att skåla med eller servera till lättare rätter som fisk, skaldjur eller vegetarisk mat. Om plånboken tillåter tipsar vi också om champagne, två blanc de blancs i lite olika stil som båda är odlarchampagner. 

Lycka till med bröllopet!

Bubblor och bröllop är synonymt med varandra och här går det bokstavligen att hitta något för alla smaker och plånböcker. Då gästerna ofta är många finns det flera bra alternativ till klassisk champagne. 

Ekologisk Prosecco

Prosecco är ett säkert budgetkort, detta fruktiga italienska bubbel som är perfekt att skåla med när man är många och budgeten är begränsad. Det här är också ett bra val när det serveras en blandad buffé på vårens och sommarens lättare tema. Ekologiska Ca'Montini Prosecco är inte bara vackert packeterad i en havsgrön skrud,den är också fruktig, frisk och flirtig  med behaglig syra och toner av gröna äpplen, mandarin och vita blommor. 

Rotaris rosa bubblor

Metodo Classico är Italiens svar på Champagne. Med samma metod att skapa bubblor genom en andra jäsning i flaskan, samma druvor och långa lagring på jästfällningen som i Champagne. Rotari är kanske det allra mest kända varumärket och här skapar man både en blanc de blancs på Chardonnay (Rotari Brut Riserva) och en rosévariant. Både finns i Systembolagets fasta sortiment och även på Magnumflaska.

Rotari Rosé görs på både Chardonnay och Pinot Noir. Denna mousserande rosé är torr, frisk, fruktig och elegant smak med inslag av brioche, solvarma jordgubbar, blodapelsin och grapefrukt. Att skåla med eller till rätter av fisk och skaldjur och helt perfekt att servera på ett vårbröllop.

Två gånger Grand Cru Champagne

Champagne är och har alltid varit det yttersta beviset på att det är fest och att det något extra fint som ska firas. Både Pierre Péters och Diebolt-Vallois är specialiserade på champagne som görs till hundra procent på druvan Chardonnay, så kallad Blanc de blancs. Här finns dock en liten skillnad i stil mellan dessa anrika champagnehus - där Pierre Péters Cuvée de Réserve är väldigt mineralisk och stramt elegant med smak av gröna äpplen, kex, mineral och grapefrukt medan Diebolt-Vallois Prestige Brut har en lite krämigare stil med smak av citron, äpplen, grapefrukt, brioche och vita blommor.