Ernie Els Wines

Ernie Els Wines

Ernie Els från golfproffs till hyllad vinprofil

Det är inte många som kan berömma sig av att hålla världsklass i två discipliner men Ernie Els klarar det galant. På egendomen Ernie Els Wines i Sydafrika producerar man högklassiga viner som får internationella toppbetyg, precis som han själv fick som en av världens främsta golfspelare genom tiderna.Under sina turnéer som topprankat golfproffs lärde sig Ernie Els uppskatta goda viner. Tanken växte på att skapa en egen vingård och en av landets stora vinprofiler, Jean Engelbrecht på Rust en Vrede, hjälpte honom igång. 

Med från starten var också en av Sydafrikas främsta vinmakare, Louis Strydom. Idag är han både VD och vinmakare och den sammanhållande länken i det växande företaget. För några år sedan slog man sig nämligen samman med Baron Hans von Staff Reitzenstein - en tysk affärsman och storsamlare av viner – för att expandera internationellt. Baronen köpte för några år sedan den närbelägna egendomen Stellenzicht, bland annat som ett sätt att säkra tillgången på egna kvalitetsdruvor för Ernie Els viner.

Ernie Els Wines är vackert beläget vid foten av Helderberg, i den del av Stellenbosch som anses allra mest lämpad för vinodling och går under namnet Gyllene triangeln. De röda vinerna dominerar hos Ernie Els, och förebilderna kommer främst från Bordeaux med främsta fokus på viner med Cabernet Sauvignon.

En serie viner har beteckningen Big Easy, som är smeknamnet på Ernie Els mäktiga golfsving. Under namnet Proprietor´s Blend finns bland annat en högkvalitativ mix av fem klassiska Bordeauxdruvor plus Syrah. Signature är flaggskeppsvinet som består av Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec och Petit Verdot.

Förutom golf och vin är välgörenhet något som Ernie Els satsar helhjärtat på. Hans son Ben är autistisk och en stor del av prispengarna från golfen har gått till att sponsra forskning kring sjukdomen. Ernie Els har hjälper även unga fattiga sydafrikaner att bygga en karriär inom golfsporten.

  • Ernie
  • Els
  • Wines