Trentino-Alto Adige är Italiens okända bergspärla

Norra Italiens viner är ofta synonyma med regioner som Piemonte och Veneto, men missa inte den svala bergsregionen Trentino-Alto Adige med gräns mot både Österrike och Schweiz. Trentino är den mer italienska delen i söder medan Alto-Adige i norr har en tyskare profil. Trentino ligger invid bergskedjan Dolomiterna där dalarna mellan bergen erbjuder gynnsamma mikroklimat och där vingårdarna ligger högt över havet. Ända sedan romartiden har detta varit en viktig handelsväg, vilket märks på druvorna som odlas. Här hittar vi både Pinot Grigio, Chardonnay och Pinot Noir tillsammans med mer lokala sorter som Lagrein och Müller-Thurgau. 

I Trento, som både är en stad och en DOC (vinappellation med egna regler) ligger Mezzacorona, ett av regionens mest betydelsefulla kooperativ. Världsberömda för sina mousserande viner på traditionell metod under varumärket Rotari.

Mat och dryck är en rustik mix av Italien och Österrike

Mezzacorona är en mångfacetterad vinproducent, som även gör stilla vita och röda viner, på druvorna Pinot Grigio, Chardonnay och Gewurztraminer och på de lokala druvorna Lagrein och Teroldego Rotaliano. Vineriet ligger i byn Mezzocorona med bergen precis intill och porlande bergsfloder med turkost vatten. Runt om upp på bergssluttningarna hittar vi alla de vinodlare som är knutna till kooperativet

Mezzacoronas viner passar till Trentinos lokala specialiteter som är en rustik mix av Italien och Österrike. Här hittar vi smakrika ostar från kor och getter, speck, pancetta, salsiccia och rätter med polenta. Men även till feta fiskar och vilt. Svamp är en annan specialitet som hittas i risotto och i pasta. Prova gärna Mezzacorona Pinot Grigio Riserva till en pasta med salsiccia och svamp!