Ostbrickan
Ost och vin är en ständig klassiker i vinsammanhang. Ett enkelt sätt att fira något på eller bara förgylla kvällen med i största allmänhet.
De flesta gillar en välfylld ostbricka med tillbehör, men vad serverar jag till? En inte helt enkel fråga att besvara då det finns många typer av ostar - från milda och syrliga till rejält kraftfulla. Att hitta ett vin som passar till alla typer av ostar är inte det enklaste, men det går. Ett knep är att skapa en ostbricka med några väl utvalda ostar som tillsammans fungerar till ett eller två olika viner. Som till exempel ett fruktig och mjukt rött vin (Beaujolais-stil) och ett fruktigt vitt vin som en aromatiskt fruktig sauvignon blanc från Nya Zeeland. Ett annat trick är att servera ett mousserande vin och samtidigt välja bort mögelostarna från ostbrickan, eftersom de är svårast att matcha.
Vi delar in ostarna i fyra grupper - från de mildaste (färskost getost, vimögelost) via kittost och hårdost till blåmögelost - och presenterar alternativ till alla dessa.
Say cheese!
Till milda färskostar, getost eller brie:
Friska vita viner tydlig frukt på druvan sauvignon blanc eller pinot gris är en hit till denna typ av ostar. Prova Villa Maria Private Bin Sauvignon Blanc från Nya Zeeland, Domaine Vacheron Les Roches, Sancerre från Loire eller Mezzacorona Pinot Grigio från Trentino. Vill du ha ett rött vin, välj i en beaujolaisliknande fruktig och modern stil, som spanska VA!Tempranillo från Rioja.
Till smakrikare kittostar som taleggio, chaumes eller morbier:
Här kan du antingen välja ett mer aromatiskt vitt vin som riesling eller gewurtztraminer eller en mjuk pinot noir. Prova Gewurztraminer Cuvée Laurence från Alsace eller ett orange vin, här kommer vårt tips från norra Italien och heter Zamò Orange. Champagne är en annan klassiker till kittostar - prova till vår Diebolt-Vallois Prestige Brut.
Till blåmögelostar:
Här krävs det en sötma för att möta det skarpa i osten.Var inte rädda för att prova ett sött vin, som franska Château Pech-Latt Vin Doux Naturel till både Gorgonzola och Roquefortost.
Till kraftfulla hårdostar som Comté, Gruyere och Parmesan:
Här kan vi med fog koppla ihop ostarna med flera röda viner, som en klassisk Rioja där du kan prova Orben Rioja från Bodegas Orben eller en fruktig Cabernet Sauvignon, som Zolo Cabernet Sauvignon från Fincas Patagonicas i Argentina.
Art.nr 5514
329 kr
Art.nr 1030941
299 kr
Art.nr 90495
199 kr
Art.nr 7723
1 229 kr
Art.nr 55801
279 kr
Art.nr 59931
199 kr
Art.nr 2412
109 kr
Art.nr 92794
199 kr