Rosé

Rosa viner från The Wineagency

Roséviner från hela världen - året om!

Rosévin ansågs tidigare vara ett vin "som fungerar till allt, men inte passar till något". En smula hårt uttryckt tycker vi som arbetar med roséviner från olika ursprung, på olika druvor och i varierande stilar. Vi vet att rosévin, med eller utan bubblor, fungerar året om och inte minst till mat.

Hösten: Sommaren må vara över, men ta med dig rosévinet in under hösten och serera till kyckling och rotfrukter i ugn med örtsmör eller en sallad med bas av grönkål, äpple och getost. Prova också rosé till höstens soppa med sötpotatis smaksatt med lime, ingefära, chili och vitlök. 

Vintern: Visste du att saffran är en krydda som passar utmärkt till just rosé? Här kan du bjuda på några av vinterns saffransdoftande klassiker - paella, risotto milanese eller fransk fisk- och skaldjursgryta. Även pasta med skaldjur som är smaksatt med saffran, tomat och vitlök tillhör den här årstiden.

Våren: Det är inte riktigt dags för balkongen än, men däremot går maten från det lite tyngre till fräschare och lättare rätter som passar fint till rosévin. Tänk sushi, Caesarsallad med kyckling eller räkor och vårens fräscha laxrätter med nypotatis, sparris och örtsås. Påskbuffén? Jamen visst, här passar passar rosévin alldeles utmärkt.

Sommaren: Nu är det bara att angöra balkongen/altanen/terassen med rosévinet. Dra fram grillen om du vill det och lägg på skaldjur, hel fisk eller kyckling och servera med exempelvis en grekisk sallad.  Servera till en sval Gazpacho, bygg upp en charkbricka tillsammans med oliver och några lättare ostar eller ta bara fram de salta potatischipsen. 

  • rosevin
  • thewineagency
  • mat
  • frankrike
  • italien
  • sydafrika
  • australien