Sauvignon Blanc

VIner på druvan sauvignon blanc

Nya Zeeland är lika med sauvignon slanc 

Nya Zeeland är världsberömda för viner på sauvignon blanc. Även vi har viner på sauvignon blanc härifrån i form av den internationellt hyllade producenten Villa Maria Estate. 

Villa Maria äger vingårdar i de fyra distrikten Auckland, Marlborough, Gisbourne och Hawke´s Bay. Här odlas mer än dussinet olika druvor, men allra mest kända är de för sina fräscha och krispiga sauvignon blanc-viner som har den typiska aromatik som förknippas med sauvignon blanc från Nya Zeeland. Samtidigt har de också en mer finstämd elegans som för tankarna till Europa.

Vi erbjuder en handfull viner på sauvignon blanc från Villa Maria, där det senaste tillskottet heter Earth Garden Sauvignon Blanc och ingår i deras premiumsortiment och är ett så kallat Hållbart Val, som är Systembolagets nya märkning.

Sauvignon Blanc från Loire

Sauvignon Blanc från Loire är ännu ett klassiskt ursprung för druvan, där den allra mest kända delen heter Sancerre. Något som i dag också är synonymet med en viss vinstil och är lika populärt som Chablis i Bourgogne. Faktum är att Sancerre och Chablis inte alls ligger långt ifrån varandra när man tittar på kartan och de delar samma jordmån (kimmeridge). Sauvignon Blanc från sancerre kännetecknas av en kombination av otroligt frisk syra, mineralitet, aromatik och elegans. 

Sancerre Les Roches är både ekologiskt, biodynamiskt och veganvänligt. Denna sauvignon blanc kommer från Doamine Vacheron och har en elegant, nyanserad och aromatisk doft med tydlig ton av mineral. Smaken är mycket frisk med inslag av mineral, gröna äpplen, citrus, fläder och örter och därtill en lång och nyanserad eftersmak. Passar till eleganta rätter av fisk och skaldjur.

  • sauvignonblanc
  • druva
  • vin
  • loire
  • nyazeeland