Sauvignon Blanc

Älskade Sauvignon Blanc!

Sauvignon Blanc är vitvinsdruvan som har en särskild plats i den svenska vinkonsumentens hjärta. Druvan ger aromatiska vita viner med hög syra. I en vinprovning är den ofta lätt att identifiera på sin aromatiska doft av svartvinbärsblad, nässlor, krusbär och citrus. Men beroende på ursprung så går det ändå att skapa viner på Sauvignon Blanc i olika stilar. Här presenterar vi några olika viner på 100 procent Sauvignon Blanc.

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc har gjort succé världen över och hyllas ständigt av vinjournalister. 2019 är året då Les Fumées Blanches firar 20 år på marknaden.Smaken är torr, mycket frisk och fruktig med inslag av lime, grape, krusbär och gröna äpplen. Passar perfekt att skåla med eller servera till lätta rätter av fisk & skaldjur eller milda ostar, som getost och feta. 

Sauvignon Blanc de Lurton är en produkt från den klassiska vinregionen Bordeaux. Här spelar Sauvignon Blanc helt solo och visar upp ett register med mycket aromatiska och örtiga toner av krusbär, svart vinbärsblad och nässlor. Vinet passar perfekt till fräscha gröna rätter, milda ostar, grillad fisk och olika skaldjur, som till exempel vinkokta blåmusslor med smak av vitlök och örter.

Sancerre från Loire

Sauvignon Blanc från Loire är ännu ett klassiskt ursprung för druvan, där den allra mest kända delen heter Sancerre. Något som i dag också är synonymet med en viss vinstil och är lika populärt som Chablis i Bourgogne. Faktum är att Sancerre och Chablis inte alls ligger långt ifrån varandra när man tittar på kartan och de delar samma jordmån (kimmeridge). Sauvignon Blanc från sancerre kännetecknas av en kombination av otroligt frisk syra, mineralitet, aromatik och elegans. 

Sancerre Les Roches från Doamine Vacheron har en fruktig, nyanserad och aromatisk doft med tydlig ton av mineral. Smaken mycket frisk med inslag av mineral, gröna äpplen, citrus, fläder och örter och därtill en lång och nyanserad eftersmak. Passar till eleganta rätter av fisk och skaldjur.