Sauvignon Blanc

En livslång kärlekshistoria

Sauvignon Blanc är vitvinsdruvan som har en särskild plats i den svenska vinkonsumentens hjärta. Druvan ger aromatiska vita viner med hög syra. I en vinprovning är den ofta lätt att identifiera på sin aromatiska doft av svartvinbärsblad, nässlor, krusbär och citrus. Francois Lurton älskar Sauvignon Blanc och har skapat fler storsäljande vita viner, och nu senast också en druvbaserad gin. 

Les Fumées Blanches är Lurtons kanske främsta mästerverk på druvan och betyder ordagrant "den vita röken"på franska. Det syftar på morgondimman som sveper in över vingårdarna. Vinet har gjort succé världen över och hyllas ständigt av vinjournalisterna. Doften är frisk och aromatisk av citrus, krusbär, svartvinbärsblad och vita blommor. Smaken är torr, mycket frisk och fruktig med inslag av lime, grape, krusbär och gröna äpplen. 

Passar perfekt att skåla med eller servera till lätta rätter av fisk & skaldjur eller milda ostar, som getost och feta.

Solospelaren från Bordeaux

Francois Lurton gör även Sauvignon Bordeaux, en variant på samma druva från den klassiska franska vinregionen Bordeaux, där han är född och uppvuxen. I vit Bordeaux brukar Sauvignon Blanc normalt ha sällskap av en annan druva; Sémillon. I Lurtons moderna version spelar dock Sauvignon Blanc helt solo och visar upp ett register med friska, fruktiga och aromatiska toner av krusbär, svart vinbärsblad och nässlor.

Sauvignon Bordeaux passar perfekt till fräscha gröna rätter, milda ostar, grillad fisk och olika skaldjur, som till exempel vinkokta blåmusslor med smak av vitlök och örter.

Den baskiska häxan

Sorgin är Francois Lurtons senaste skapelse. Det är en gin som görs på en bas av druvan Sauvignon Blanc, vilket gör att Sorgin är en unik brygga mellan vin och sprit där vinets komplexa finess förenas med destillatets kraft och tyngd. Samtidigt är Sorgin en brygga mellan tradition och förnyelse - François Lurton följer genom den här unika nyskapelsen upp hantverkstraditionen från sin farfarsfar som ägde ett bränneri i Bordeaux.

Sorgin betyder häxa på baskiska och syftar på smeknamnet som Sabine Jaren-Geneste, som Francois Lurton samarbetar med i detta projekt, kallades för när hon var ung. Det syftar på den som outtröttligt och "förhäxat" dansar natten lång. Den lilla häxan syns också på flaskan.

Sedan vin av Sauvignon Blanc destillerats till druvsprit berikas den med ett kryddextrakt av bland annat citrus, svartvinbärsknoppar och ginst. Resultatet är en kraftfull men silkesmjuk och harmonisk gin med aromatiska toner av ginst, viol och enbär.

Sorgin är en spännande smakupplevelse för både inbitna ginfantaster och nyfikna nybörjare och kan avnjutas både som longdrink med en tonic eller i välmixade drinkar. 

Här hittar du ett spännande recept på en bubblande cocktail med Sorgin som bas.