Sauvignon Blanc

Älskade viner på druvan sauvignon blanc

Fransk sauvignon blanc från Lurton

Sauvignon blanc är vitvinsdruvan som har en särskild plats i den svenska vinkonsumentens hjärta. Druvan ger aromatiska vita viner med hög syra och är ofta lätt att identifiera på sin distinkt aromatiska doft. Men beroende på ursprung så går det ändå att skapa viner på Sauvignon Blanc i olika stilar. 

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc har gjort succé världen över och hyllas ständigt av vinjournalister. 2019 var året då Les Fumées Blanches firar 20 år på marknaden. Smaken är torr, mycket frisk och fruktig med inslag av lime, grape, krusbär och gröna äpplen. Passar perfekt att skåla med eller servera till kallrökt lax med krämiga tillbehör eller milda ostar, som getost och feta. 

Sauvignon Blanc de Lurton är en produkt från den klassiska vinregionen Bordeaux. Här spelar Sauvignon Blanc helt solo och visar upp ett register med mycket aromatiska och örtiga toner av krusbär, svart vinbärsblad och nässlor. Vinet passar perfekt till fräscha gröna rätter, milda ostar, grillad fisk och olika skaldjur, som till exempel vinkokta blåmusslor med smak av vitlök och örter.

Nya Zeeland är synonymt med sauvignon blanc 

Nya Zeeland har en tydlig vinprofil som stavas sauvignon blanc. Även vi har naturligtvis viner härifrån i form av den internationellt hyllade producenten Villa Maria Estate, som är pionjärer inom ekologisk odling och

Villa Maria äger vingårdar i de fyra distrikten Auckland, Marlborough, Gisbourne och Hawke´s Bay. Här odlas mer än dussinet olika druvor, men allra mest kända är de för sina fräsch och krispiga sauvignon blanc-viner som har den typiska aromatik som förknippas med sauvignon blanc från Nya Zeeland, men samtidigt med en mer finstämd elegans som för tankarna till Europa.

Vi erbjuder en handfull viner på sauvignon blanc från Villa Maria, där det senaste tillskottet heter Earth Garden Sauvignon Blanc och ingår i deras premiumsortiment och är ett så kallat Hållbart Val, som är Systembolagets nya märkning.

Ekologiska och biodynamisk från Sancerre 

Sauvignon Blanc från Loire är ännu ett klassiskt ursprung för druvan, där den allra mest kända delen heter Sancerre. Något som i dag också är synonymet med en viss vinstil och är lika populärt som Chablis i Bourgogne. Faktum är att Sancerre och Chablis inte alls ligger långt ifrån varandra när man tittar på kartan och de delar samma jordmån (kimmeridge). Sauvignon Blanc från sancerre kännetecknas av en kombination av otroligt frisk syra, mineralitet, aromatik och elegans. 

Sancerre Les Roches är både ekologiskt, biodynamiskt och veganvänligt. Denna sauvignon blanc kommer från Doamine Vacheron och har en elegant, nyanserad och aromatisk doft med tydlig ton av mineral. Smaken är mycket frisk med inslag av mineral, gröna äpplen, citrus, fläder och örter och därtill en lång och nyanserad eftersmak. Passar till eleganta rätter av fisk och skaldjur.

  • sauvignonblanc