Rotari Trentodoc
Hummerröra
Saften från ½ citron och zest från halva
ca 1 tsk honung
2 äggulor
3 dl rapsolja
Salt efter smak
Kött från 2 st humrar (stjärtar och klor)
1-2 tsk tärnad chili
4 msk tärnad gurka
2 msk fintärnad selleri
50g regnbågslaxrom, forellrom eller liknande och färsk dill
Gör såhär:
Gör majonnäs på citron, honung, zest och äggulor genom att blanda allt utom oljan och därefter tillsätta oljan i en tunn stråle tills den tjocknar. Smaka av med salt och citronsaft. Dela hummerköttet i mindre bitar och blanda upp med chili, gurka, selleri och citronmajonnäsen. Fyll krustaderna och toppa med romen och färsk dill!
Rotaris olika mousserande viner passar till många olika tillfällen. De är perfekta som aperitif innan maten tillsammans med tilltugg, men Rotari passar även utmärkt till mat. Under 2023 påbörjade vi ett samarbete med kocken Dante Zia, som har ena halvan av sitt ursprung i norra Italien. Han har tagit fram ett antal tilltugg och maträtter som passar utmärkt till Rotaris mousserande viner och det kommer han att fortsätta med.
Vill du följa med på resan - följ hans instagramkonto Dante Zia, där du hittar ett antal recept och kommer att få flera. Alla recept är enkla att göra och prisvärda samtidigt som de är lite lyxiga, precis som Rotari är.
Nu bjuder Dante Zia bjuder på goda och enkla tilltugg som passar perfekt att inleda middagen med och matcha till ett glas Rotari Brut Riserva. På Dantes instagramkonto gör han egna krustrader, men det är förstås enkelt att ersätta med köpta varianter som här.
Du väljer själv - det är den goda hummerröran som är den viktigaste!
Vi säger det direkt! Rotari är italienskt mousserande vin som inte har något annat gemensamt med Prosecco än att båda skapas i de norra delarna av Italien. Här handlar det om ett genuint hantverk. Rotari görs på kvalitetsdruvorna pinot noir och chardonnay och med samma traditionella metod som i Champagne, med en andra jäsning på flaska. Det som i Italien kallas Metodo Classico. Ursprunget är TrentoDOC, ett klassificerat kvalitetsområde för mousserande viner på traditionell metod, som ligger i svala Trentino-Alto Adige.
Rotaris mousserande vilar i flera år på sin jästfällning, vilket bidrar till komplexiteten i vinerna. Det är minst 24 månader (Rotari Rosé) och ända upp till 60 månader för Rotari Flavio Riserva och nyheten Rotari Brut Nature som släpps i januari.