Rotari

Rotari är prisvärd lyx från Trento DOC

Vi säger det direkt! Rotari är italienskt mousserande vin som inte har något annat gemensamt med Prosecco än att båda skapas i de norra delarna av Italien. Här handlar det om ett genuint hantverk. Rotari görs på kvalitetsdruvorna pinot noir och hhardonnay och med samma traditionella metod som i Champagne, med en andra jäsning på flaska. Det som i Italien kallas Metodo Classico. Ursprunget är Trento DOC.

Rotari vilar i flera år på sin jästfällning, lite olika beroende på vilken av produkterna det är. Men det är minst 24 månader (Rotari Rosé) och ända upp till 60 månader för Rotari Flavio Riserva. Priset för Rotari är dock något helt annat. Det är ett steg upp från Prosecco, men samtidigt inte så dyrt som i Frankrike.

Kort sagt här handlar det om prisvärd lyx!

Skåla med Rotari eller matcha med mat!

Rotaris olika mousserande viner passar till många olika tillfällen. Att skåla med, till snacks, tilltugg eller förrätt men även till mat och till faktiskt även till vissa efterrätter där det inte finns en påträngande sötma. Prova till exempel en chokladkladdkaka med sås på mixade hallon och en klick grädde till Rotari Rosé! Den mörka chokladen och den syrliga bärsåsen gifter sig alldeles utmärkt med de fruktiga men ändå torra rosa bubblorna. En annan fantastisk matchning till Rotari Rosé är med lättare rätter där det ingår halloumi eller fetaost, en vegetarisk pizza bianco eller en krämig Caesarsallad med kyckling. 

Det mest klassiska är att öppna en flaska mousserande vin och servera till salta tilltugg eller förrätter med skaldjur. Råraka eller en avokadohalva med skagenröra är perfekt till Rotari Brut Riserva. Till ostron eller löjromstoasten tipsar vi om extra torra och elegant, mineraliska Rotari Blanc de Blancs Extra Brut som finns i beställningssortimentet.

Rotari Flavio Riserva finns också som beställningsvara. Här handlar det om ett härligt matbubbel, som gör sig jättefint till exempelvis rätter med kyckling och fläsk. 

Krustader med kryddostkräm och löjrom (4 pers)

1 rulle filodeg
Smör att pensla med
1,5 dl Philadelphiaost
1 dl riven kryddost (kumminost)
1 citron
1,5 msk kumminfrö

Skär ut rundlar som passar dina valda formar. Storleken spelar mindre roll men en formplåt med hål är att föredra. Pensla filodegen med smält smör och tryck ner i den skurna filodegen formerna. Grädda i mitten av ugnen på 175 C tills gyllene och frasiga. Ca 7-12 min. Låt svalna helt.

Lägg kuminfrö i en torr stekpanna och rosta tills de poppar lite. Låt svalna helt. I en skål blanda riven kryddost (kumminost), cream cheese, rostade kumminfröna. Smaka av med salt och citronjuice. Spritsa kryddostkrämen i krustaderna och toppa med löjrom eller räkor och lite dill.