Rotari Trentodoc

Rotari är prisvärd lyx från TrentoDOC

Vi säger det direkt! Rotari är italienskt mousserande vin som inte har något annat gemensamt med Prosecco än att båda skapas i de norra delarna av Italien. Här handlar det om ett genuint hantverk. Rotari görs på kvalitetsdruvorna pinot noir och chardonnay och med samma traditionella metod som i Champagne, med en andra jäsning på flaska. Det som i Italien kallas Metodo Classico. Ursprunget är TrentoDOC, ett klassificerat kvalitetsområde för mousserande viner på traditionell metod, som ligger i svala Trentino-Alto Adige. 

Rotaris mousserande vilar i flera år på sin jästfällning, vilket bidrar till komplexiteten i vinerna. Det är minst 24 månader (Rotari Rosé) och ända upp till 60 månader för Rotari Flavio Riserva och nyheten Rotari Brut Nature (ej med på bild här).

Skåla med Rotari eller matcha till mat

Rotaris olika mousserande viner passar till många olika tillfällen. De är perfekta som aperitif innan maten tillsammans med tilltugg, men Rotari passar även utmärkt till mat och faktiskt även till vissa typer av efterrätter, som inte är för söta. Prova till exempel en chokladkladdkaka med sås på mixade hallon och en klick grädde till Rotari Rosé! Den mörka chokladen och den syrliga bärsåsen gifter sig alldeles utmärkt med de fruktiga men ändå torra rosa bubblorna.

Under 2023 påbörjade vi ett samarbete med kocken Dante Zia, som har ena halvan av sitt ursprung i norra Italien. Han har tagit fram ett antal tilltugg och maträtter som passar utmärkt till Rotaris mousserande viner och det kommer han att fortsätta med.

Vill du följa med på resan - följ hans instagramkonto Dante Zia, där du hittar ett antal recept och kommer att få flera.

Nedan här du två av hans fantastiska recept, som inte bara är goda och passar perfekt till Rotari Brut Riserva. Alla recept är enkla att göra och prisvärda samtidigt som de är lite lyxiga, precis som Rotari är.  

Laxcarpacchio med fänkål och grapefrukt

Recept till ca 4 personer:

250g färsk, rå lax. (Vildlax behöver den ha varit fryst om den ska ätas rå.)
1 fänkål & 1 grapefrukt
Olivolja och flingsalt
1 Granny Smith äpple & ca 40 gram pistagenötter
Citron och ev. färska mynta- eller basilikablad

Gör så här:

Hyvla fänkålen tunt på mandolin eller med en kniv. Lägg i isvatten. Torrosta pistagenötterna och hacka dem grovt. Skär ut filéer från grapefrukten. Skiva laxen i tunna skivor. Skär halva äpplet i små kuber. Ät den andra halvan 😊

Lägg ut laxen på en tallrik. Flingsalta och ringla över lite olivolja. Toppa med äpple, fänkål som du torkat med lite papper och vänt upp med lite citronsaft, grapefruktfiléer och rostade pistagenötter. Avsluta med att pressa över lite citron och strö över lite mer flingsalt.

Smaklig spis, det här är gott!

Dantes citronpasta till Rotari Brut Riserva

Dante Zia bjuder på en prisvärd men ändå elegant och smakrik pastarätt som är god att äta till Rotari Brut Riserva.

80 g smör, delat i kuber
1 finhackad schalottenlök
1 sköljd citron
1 dl riven parmesanost (eller annan lagrad ost)

200 g Spaghetti, gärna bronsvalsad

Koka pastan al dente. Under tiden smälter du smöret och vänder ner finhackat schalottenlök och citronzest och låter det fräsa i någon minut. OBS smöret ska ej få färg!

Pressa sedan ner saften från 1 citron. Vänd ner pastan när den är al dente och riv i massa parmesanost tillsammans med lite pastavatten.

Smaka av med salt & citron! 🍋

Upptäck Rotaris mousserande på traditionell metod