Rotari Trentodoc
När svenskitalienska kocken Dante Zia bjuder på middag ska det vara gott, enkelt och gå snabbt att sno ihop. Prova denna smakrika och fräscha pastarätt och matcha till Rotari Brut Riserva.
Recept (2 personer):
80g smör, delat i kuber
1 finhackad schalottenlök
1 sköljd citron
1 dl riven parmesanost (eller annan lagrad ost)
200g Spaghetti, gärna bronsvalsad
Koka pastan al dente. Under tiden smälter du smöret och vänder ner finhackad schalottenlök och citronzest och låter det fräsa i någon minut. OBS smöret ska ej få färg! Pressa sedan ner saften från 1 citron. Vänd ner pastan när den är al dente och riv i massa parmesanost tillsammans med lite pastavatten. Smaka av med salt & citron!
Vi säger det direkt! Rotari är italienskt mousserande vin som inte har något annat gemensamt med Prosecco än att båda skapas i de norra delarna av Italien. Här handlar det om ett genuint hantverk. Rotari görs på kvalitetsdruvorna pinot noir och chardonnay och med samma traditionella metod som i Champagne, med en andra jäsning på flaska. Det som i Italien kallas Metodo Classico. Ursprunget är TrentoDOC, ett klassificerat kvalitetsområde för mousserande viner på traditionell metod, som ligger i svala Trentino-Alto Adige.
Rotaris mousserande vilar i flera år på sin jästfällning, vilket bidrar till komplexiteten i vinerna. Det är minst 24 månader (Rotari Rosé) via 36 månader (Rotari Brut Riserva via Rotari Blanc de Blancs Extra Brut (48 månader) och ända upp till 60 månader för Rotari Flavio Riserva, som endast släpps i ett begränsat antal. Just nu har vi dessutom Rotari Brut Nature (48 månader) i Systembolagets tillfälliga sortiment.