Riesling

Riesling - druvan som älskar mat och lagring!

Riesling är druvan som odlas i princip alla vinproducerande länder världen över, men som är mer synonym med vissa länder. Tyskland är det land som de flesta tänker på, och här hittar vi också kända rieslingdistrikt som Mosel, Pfalz och Rheingau. Men även Österrike, USA, Australien och Frankrike är viktiga länder för denna upphöjda vitvinsdruva vars viner kommer i allt ifrån knastertorrt till ädelsött. Matvänliga och lagringsdugliga är två ord som förknippas med rieslingviner.

Vi samarbetar med flera producenter i olika länder som är kända för sina rieslingviner. I Tyskland hittar vi Bassermann-Jordan i Pfalz och Markus Molitor samt Van Volxem i Mosel. Andra klassiska rieslingområden är Wachau i Österrike med Pichler-Krutzler och Alsace med huserar. Men vi hittar även denna druva i Piemonte (Borgogno) liksom i Finger Lakes på östkusten i USA (Empire Estate). 

Riesling till asiatiska rätter i samarbete med Jennie Walldén

Vi har sammanfört en av Sveriges främsta matkreatörer och krögare, Jennie Walldén, tillsammans med vår producent Markus Molitor. Ett mycket lyckat gastronomiskt samarbete tog fart 2022 med lanseringen av Universal Riesling, vinet som är friskt balanserat och mångsidigt nog att möta smakrika asiatiska influenser i maten. 

Druvorna till Universal Riesling plockas från vingårdar vars skifferrika jordar ger krispigt mineraldrivna viner. Druvmust och druvskal jäser med naturlig jäst på ståltank och vinet lagras en tid på jästfällning, vilket ger vinet vacker koncentration. Resultatet är en delikat, fruktig och nyanserad riesling med elegans och mineraldriven fräschör.