Kräfttider

Här få du alla våra bästa tips på viner som passar till kräftorna. Friska vita aromatiska viner på druvor som riseling, albariño och sauvignon blanc är klassiska matchningar till kräftkalaset, men missa inte för allt i världen rosévin, fruktigt bubbel eller den lite mer okända druvan Müller-Thurgau (släkt med riesling). Det viktigaste att tänka på är att är vinerna har en uttalad fruktighet och aromatik och inte innehåller fat eller tanniner. 

Vi kan erbjuda kräftvänliga viner både i Systembolagets ordinarie sortiment och som beställningsvaror. Du får också ett härligt recept på tilltugg som passar att bjuda på när gästerna kommer.

Smördegschips med västerbottenkräm och krabba

Till 4 personer (8st)
1 ark smördeg
3 msk smetana och 3 msk majonnäs
1 citron
1dl riven västerbottenost
6 krabbklor
1 burk forellrom
1 kruka gräslök

Vik smördegen dubbel och kavla ihop det lite lätt. Stansa ut 8st rundlar 2,5-3,5cm diameter. Lägg mellan smörpapper på plåt och lägg en plåt ovanpå som press. Kör in i ugnen på 200C i 10-15 min. Ta av den övre plåten och kör några minuter till så att de får färg. Ta ut och lägg på plåten igen som press så att de blir platta. Låt svalna helt.

Mixa västerbottenost, majonnäs, smetana, med en stavmixer eller i matberedare till en slät kräm. Smaka av med citronzest, citronjuice och salt. Knäck klorna och plocka allt kött.

Lägg på västerbottenkrämen på smördegschipset, på med krabba, hackad gräslök och forellrom.

Våra bästa tips på viner till kräftorna och ett härligt recept på tilltugg

  • kräftor
  • recept
  • västerbottensost
  • krabba
  • kräftskiva