Nu tar vi sikte mot julens festligheter och maten som hör där till. December är en lång månad och inte sällan avlöser middagarna varandra och håller sedan på ända fram till trettonhelgen, då många passar på att servera kalkon med tillbehör. Vi vill tipsa både tipsa om viner som passar till det traditionella julbordet men också till andra typer av tillfällen och till annan mat. För handen på hjärtat, även den som älskar julmat vill gärna varva med annat mellan varven. Mat och vin ska vara okomplicerat när det väl finns tid att umgås med varandra. Tillfällen där man ses och njuter av något gott på tallriken och i glasen.

Vad passar till julbordet, vinterns vardagsmiddagar, glöggminglet och kalkonmiddagen med släkten? Lugn vi har svaret!

Decembers julmingel om man inte bara vill servera glögg och papparkakor utan kanske satsar på lite goda julinspirerade snittar och tilltugg? Sådant som oftast är lite fett och salt, som ostar, kryddnötter, smördegspuffar med parmesan eller en krämig laxröra på grovt rågbröd. Här passar ett rosébubbel som Rotari Rosé helt perfekt, med sin fina kombination av frukt som kan möta det smakrika och en syra som skär igenom det feta. Finns även på Magnumflaska!

Julaftons blandade bord med många olika smaker kräver en lite annan strategi. Ett enda vin som passar till både det kalla och varma julköket är svårt att hitta. Här kopplar vi på en duo för bästa effekt. Pinot Grigio är en druva som med sin aromatiska frukt och mjuka syra fungerar fint att matcha till de krämiga sillarna, laxen och de gröna rätterna. Mezzacorona Pinot Grigio Riserva är därför vårt vita julbordsval. När det varma köket kommer in med skinka, köttbullar, revbensspjäll och korv passar det bra med ett fruktigt och lite kryddigt rött vin på druvan Montepulciano från Abruzzo i östra Italien där vi hittar Botteotto di Valle Reale

Efter julen är det lätt att tröttna på julmaten och känna att man inte heller vill lägga ner oändligt med tid på att laga mat men ändå fortsätta att umgås med nära och kära. Kanske handlar det även om att använda rester från julbordet på ett annat sätt? Det är både ekonomiskt och klimatsmart. Grönkål, valnötter, grädde och riven cheddarost blir basen till en god pastasås med vinterkänsla. Här behövs ett krispigt vitt vin med hög syra och gröna aromatiska toner. Vi väljer vinet Sauvignon Bordeaux för detta ändamål. Det är helt enkelt en Sauvignon Blanc från Bordeaux i Frankrike. 

Lagom till trettondagsafton är orken tillbaka igen och kalkonen står i ugnen. Med tillbehör som gräddsås, hasselbackspotatis och rostad brysselkål. Här vill vi ha ett fruktigt rött vin som ändå har en fin syra och inte tar över mot kalkonen. Här passar druvan Barbera som handen i handsken. Prova Borgogno Barbera d'Alba till kalkonmiddagen.