Rosa bubblor

Den starka rosa och bubblande trenden

Rosévin har länge varit ett växande segment i Sverige liksom mousserande vin. Nu följer de rosa bubblorn i kölvattnet av denna utveckling - ja, mousserande rosa viner är verkligen nästa stora grej. Från 11 miljoner liter 2014 till drygt 20 miljoner liter under 2019. 

Och det fina med dessa rosa bubblor är att det både finns ett brett och riktigt bra urval av mousserande roséviner där vi också kan erbjuda flera spännande viner. Vad sägs om ett mousserande rosévin från romantiska Provence eller en rosa Crémant från vackra Loiredalen.

Eller en riktigt rosa italiensk klassiker från norra Italien som inte är Prosecco utan görs på samma traditionella metod och på samma druvor som i Champagne, fast till en bråkdel av vad det kostar där. 

Och vem säger nej till Frank Sinatras rosa favorit med det underbara tillägget Flamingo i namnet, döpt efter den legendariska klubben i Las Vegas där Sinatra uppträdde? En elegant Franciacorta från Lombardiet i norra Italien.

Här kommer fyra olika rosa bubblor och vad som passar till dem!

Rotari Rose det prisvärda kvalitetsalternativet

Rotari är ett välkänt kvalitetsvarumärke för mousserande vin som finns i flera olika varianter. En av dem är rosa och precis som med de andra handlar det om mousserande på metodo classico (den traditionella metoden) och druvorna är de samma som i Champagne, det vill säga Chardonnay och Pinot Noir. Druvorna växer i vingårdar invid bergskedjan Dolomiterna i Trentino, norr om den staden Verona.

Rotari Rosé har en härligt rödbärig, men samtidigt elegant doft med en fin brödighet. Smaken är full av röda smultron och hallon, fransk nougat och blodgrape. 

Det är den perfekta aperitifen att bjuda på innan middag eller när det vankas många människor och man vill hålla lite i budgeten. Den passar även bra väldigt bra till lättare rätter som pasta med skaldjur, till en Caesarsallad med kyckling eller bara till milda ostar och charkuterier.

Rosa Crémant från romantiska Loiredalen

I den vackra Loiredalen i Frankrike skapas en mängd magiska viner och här görs bland annat Crémant, den franska motsvarigheten till Champagne som görs utanför det berömda distriktet. De Chanceny Crémant de Loire Brut Rosé görs på en av Loires stora druvor - Cabernet Franc. Vinet har legat minst 12 månader på sin egen jästfällning innan degrogering.

I den friska doften finns mycket röda sommarbär som vildhallon och smultron, citrus och rosor. Smaken är fruktig med en balanserad syra och fina bubblor med inslag av röda sommarbär, blodgrape och en flirtig ton av mineraler.

Denna vackra och intensivt rosa Crémant passar utmärkt att skåla med, men den är utmärkt även till rätter med fisk- och skaldjur, kyckling, sallader och milda ostar. 

Rivarose är mousserande rosé från Medelhavet!

I världen syns en ökad efterfrågan både på mousserande viner och ljusa roséviner från södra Frankrike. Rivarose Brut Prestige, som görs under appellationen IGP Mediterranée, är en lyckad kombination av dessa trendiga fenomen.

Rivarose Brut Prestige är en blend av Syrah, Grenache och Cinsault där druvorna kommer från vingårdar i Luberon i Provence. Bubblorna skapas genom en andra jäsning på tank. Rivarose Brut Prestige har sedan lagrats i 7-8 månader på sin jästfällning innan buteljering.

Resultatet är ett torrt, fräscht och fruktigt blekrosa, mousserande vin med smak av solmogna hallon, röda vinbär, grapefrukt och örter. Perfekt att skåla med en varm sommarkväll. Matcha till salta snacks och till rätter med feta- eller getost.

Monte Rossa Flamingo är lyxiga rosa bubblor

När det är dags att ta fram det där lilla extra i bubbelväg går många automatiskt mot Champagne. Monte Rossa är ett lyxigt alternativ från den norra italienska regionen Franciacorta. Skapas på samma sätt som i Champagne (traditionella metoden) och på samma druvor; Chardonnay och Pinot Noir, och lagras 24 månader på flaska.

Monte Rossa Flamingo Rosé Brut är döpt efter nöjespalatset med samma namn i Las Vegas där Frank Sinatra uppträdde mycket. Frank och hans fru var goda vänner med familjen Rovetta, som grundade Monte Rossa och på den vägen är det. 

Monte Rossa Flamingo har vackert blekrosa färg och en fin mousse. I doft och smak finns röda sommarbär, citrus och en mycket elegant brödighet. Perfekt lyx när det vankas Afternoon tea med laxsnittar eller som aperitif till smördegssnittar med parmesan. Till skaldjur passar också detta rosa bubbel perfekt!