Grillrecept

Grillvinet från Stellenbosch i Sydafrika 

Stellenbosch Reserve Vanderstel är det första av flera viner i ett projekt som startade 2005, där den välkända sydafrikanska vinmakaren Jean Engelbrecht från Rust en Vrede Estate och specialist på röda viner, ville erbjuda konsumenterna viner som skulle vara tillgängligare snabbare, men också ha en mer modest prislapp.

Stellenbosch Reserve Vanderstel är en blend på druvor från Bordeaux där tyngdpunkten ligger på cabernet sauvignon. I smaken finns en rik mörk frukt av svarta vinbär, rostat kaffe och plommon tillsammans med toner av ceder och kryddor och vänligt avrundade tanniner.

Det här är ett smakrikt och fruktigt rött vin med fin struktur, vilket gör att det är utmärkt till grillade kötträtter aller korvar och gärna med krämiga tillbehör. Det ska vara mat med mycket smak där basen är nöt, lamm eller vilt. Tänk biff med bearnaisås och pommes frites eller en klassisk lasagne.

Vi bjuder på tips hur du gör egna pommes frites och hemslagen bearnaisesås, a la Swedish Foodie. 

Så här gör du hemslagen bearnaisesås

2 st schalottenlök
2 msk vatten
2 äggulor
150 gr smör
1-1,5dl neutral olja
2-3 msk hackad dragon
4 msk hackad persilja
Cayennepeppar och salt för smak

Smält smöret och låt komma ner rejält i temperatur. Gärna runt 50 C.
Koka upp hackad schalottenlök, vinäger och dragonstjälkar i en kastrull. När det börjar koka slå på vattnet och låt svalna något och plocla upp dragonstjälkarna. Tillsätt äggulor och vispa under låg värme tills smeten tjockar lite. Tillsätt smälta smöret droppvis medan du rör. När smöret är slut fortsätter du med oljan tills du har en fin textur. Smaka upp med cayenne, dragon, persilja, salt och ev en skvätt vinäger.

Gör dina egna pommes frites

Egna pommes frites: 

6-10 fasta potatisar, parmesan, 1 kruka persilja och olja till friteringen.

Gör så här:

Skär potatisen till pommes frites och koka i saltat vatten i några minuter tills de är mjuka men ändå håller ihop. Lägg på hushållspapper och låt ånga av och svalna helt, härna i kylskåp eller frys. Innan servering friterar du potatisen på 170 C tills krispiga. Lägg i skål och slunga i salt, parmesan och hackad persilja.

 

  • stellenbosch
  • sydafrika
  • grilla
  • grillvin
  • prisvärda