Grillviner

Nu är det dags att grilla!

Nu är grillsäsongen i gång och vi vill tipsa om både mat och dryck som förgyller denna väldigt svenska företeelse på sommaren. För visst är det härligt att kunna laga mat utomhus och njuta av de ljusa sommarkvällarna. Oavsett om det är kött, kyckling, fisk & skaldjur eller grönsaker som läggs på grillen har vi säkra tips på rött, vitt och rosé som passar. 

Vi erbjuder ett stort antal grillvänliga viner i olika prisklasser, som alla finns på Systembolaget - från Italien, Frankrike, Spanien och Sydafrika. Somliga på flaska och andra på box för att ni ska kunna välja utifrån sommarens olika behov. 

För nötkött eller lamm tipsar vi om tre olika röda blends - Borgogno Langhe Rosso från Piemonte eller Mas Louise Côtes du Rhône och MJ Le Petit Pas som är båda från södra Frankrike. Alla tre kostar runt hundralappen och är säkra och grillvänliga alternativ. Vill man gå upp lite i pris finns flera kraftfulla viner. Från Sydafrika och Stellenbosch kommer Rust en Vrede Estate (289 kr) och Stellenbosch Réserve (139 kr) - smakrika kvalitetsviner med struktur som kräver en rejäl köttbit, gärna med krämiga tillbehör.

Till rätter av fläsk passar Borgognos Barbera d'Alba (169 kr) från Piemonte eller Lupi Reali (79 kr) på druvan Montepulciano från Abruzzo. Är ni fler runt bordet - prova Santa Vittoria Langhe Rosso (349 kr), också den från Borgogno på klassiska Piemonte-druvor.

Ljusa viner till fisk, skaldjur, kyckling och vegetariskt

Man måste inte dricka rött vin när man grillar. Det går utmärkt att välja både roséviner och vita viner, allt beror på vad man väljer att lägga på grillen. På sommaren grillar vi gärna kyckling, fisk & skaldjur och grönsaker och då är det toppen med roséviner som har lite mer färg och struktur. 

Colle Reale Rosé från Italien är ett av Systembolagets mest matvänliga roséviner. Ett utmärkt roséval när du grillar kyckling, fisk eller haloumi, men även för den som vill göra pizza på grillen eller grilla grönt. Kort sagt, ett mycket mångsidigt matrosé för sommaren vars frukt och syra verkligen bär upp maten.

Grillade skaldjur har en grillkompis i spanska Folklore Albariño, vars aromatiska fruktighet passar bra till just skaldjur. Gärna tillsammans med en krämig aioli som kan vara smaksatt med vitlök och lime/citron. Det gör även Lupi Reali Trebbiano d'Abruzzo, som är ett fruktigt vitt vin på den italienska druvan Trebbiano och finns på smidig box.