Amarone

Upptäck alla våra Amarone

Amarone en mäkta populär vinstil

En klassisk Amarone med mycket smak och kraft är för många ett självklart val när de vill kosta på sig något extra. En Amarone är ett vin som, till skillnad från övriga viner i Valpolicella, görs på druvor som får torka vilket skapar den koncentration och kraft som är typisk för en Amarone della Valpolicella.

Amarone har gjorts länge, men det var först på 1980-talet som det blev en trend att tala om, inte minst här i Skandinavien. I smaken finns ofta körsbär, russin, mörk choklad, nötter och fat. Amarone är viner som passar till mat med mycket smak – det kan vara smakrika charkuterier, rätter med vilt- eller nötkött som till exempel en lasagne eller klassisk risotto med svamp eller till ostar med mycket smak, som gorgonzola eller parmesan. En mer otippad men också väldigt spännande kombination är Amarone till Janssons frestelse. 

Amaronepizza a' la Niclas Tuomela från Mästerkocken

Använd egen pizzadeg eller köp färdig, men tänk på att alltid baka pizzorna med rumstempererad deg. Sätt ugnen på 275 grader och använd pizzasten eller bakstål för bästa resultat. Toppingen är för fyra personer.

Pizzadeg
300 gr riven lagrad ost
8 tunt skivade potatisar, 2 skivade gula lökar & 1 burk sardeller
Olivolja, 2 dl crème fraiche, parmesan, svarta oliver
Kryddpeppar, svartpeppar och salt

Stek löken så att den blir mjuk men inte får färg. Kavla ut degen och bred ut ett tunt lager crème fraiche och fördela lite ost över pizzan. Lägg ut ett fint lager av potatisen, toppa med lite mer ost. Lägg ut 8 små skivor sardeller i ett solmönster plus lite oliver, ringla över olivolja. Salta och peppra pizzan. Grädda pizzan i ugnen på cirka 275 grader tills den fått fin färg. Före servering, riv lite parmesan över och servera direkt.

Enjoy!